Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) German Design Graduates

Lawaai maken: Suggesties voor een complexe wereld

Dit project was onderdeel van DDW 2023
German Design Graduates — © photo: Mirja Zentgraf

De tentoonstelling laat 25 jonge ontwerpers zien die werken aan de transformatie naar een meer compatibele, rechtvaardige en duurzame samenleving voor mens en milieu.

Making Noise' presenteert projecten van pas afgestudeerden van verschillende Duitse designopleidinge

De projecten zijn zeer divers qua aanpak en omvatten een scala aan ontwerpen, van kritische ideeën en theoretische voorstellen tot functionele concepten en praktische oplossingen. Ze zijn allemaal gesitueerd binnen de huidige omstandigheden van een wereld in transformatie, waar ze op reflecteren, kritisch analyseren en op reageren. Hoewel sommige projecten op het eerste gezicht slechts een enkele, geïsoleerde oplossing lijken te presenteren, erkennen ze allemaal de complexiteit en onderlinge verbondenheid van de omstandigheden die hen omringen.

Vooronderstellingen die houdingen en pogingen om de wereld te transformeren beschrijven

In deze tentoonstelling worden de tentoongestelde werken opgevat als premissen die houdingen en pogingen om de wereld te transformeren beschrijven. Sommigen definiëren de situatie als een crisis die om herziening en verandering vraagt, anderen promoten activisme, rituelen of gemeenschapsbetrokkenheid, weer anderen herdefiniëren de relatie tot de niet-menselijke wereld of beschouwen materiaal eerder als materie dan als exploiteerbare hulpbron of houden zich bezig met wereldopbouw.

About the curators

De projecten zijn geselecteerd door de onafhankelijke en internationale curatoren Jana Scholze en Amelie Klein. Jana Scholze is designcurator en Associate Professor aan de Kingston School of Art in Londen en leidt de MA Curating Contemporary Design in samenwerking met het Design Museum. Amelie Klein werkt als onafhankelijk designcurator, schrijver en criticus. Onlangs opende ze "Heimaten - An Exhibition and Survey" bij MK&G Hamburg en was ze mede-curator van de eerste editie van de Design Campus School in het Kunstgewerbemuseum in

Community Events

SPONTANE AFGESTUDEERDEN GESPREKKEN & RONDLEIDINGEN
Zaterdag 21 & zondag 22
De afgestudeerden vertellen over hun projecten en maken een rondleiding door de tentoonstelling met internationale gasten - je bent van harte uitgenodigd om mee te gaan.

FORM FOLLOWS FRIENDSHIP
Begin je DDW-dag met een ontmoeting met afgestudeerde designers uit Duitsland en Nederland, die hun nieuwe projecten over de ecologische, sociale en politieke verantwoordelijkheid van design voorstellen.

Als voorsprekers en ambassadeurs voor afgestudeerden deelt artistiek directeur van DDW Miriam van der Lubbe haar gedachten over de kracht van het werk van afgestudeerden dat op DDW te zien is, voordat ze het woord geeft aan de curatoren Amelie Klein en Jana Scholze. Beiden introduceren kort de tentoonstelling.

De lezing wordt georganiseerd door German Design Graduates in samenwerking met de Nederlandse Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Berlijn en het Nederlandse Consulaat-Generaal in Düsseldorf.

Inschrijven kan hier:
https://www.formdesk.com/cgdus/FormfollowsFriendship

Zondag 21 oktober
09:30 - 23u
Ontwerp Perron
Fuutlaan 12
5613AB Eindhoven

Play video
German Design Graduates — © photo: Jakob Börner