Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Pavilion Encounter Iced Sound

De klimaatcrisis als ruimtelijke en sonische ervaring

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Pavilion Encounter Iced Sound — © Photo by Alex Ochsner

Encounter Iced Sound is een paviljoen met geluidsinstallatie gemaakt door architecten Alexandra Sonnemans & Caterina Viguera (rotative studio) en componist Ramon Landolt. Het project bevindt zich op het Ketelhuisplein en belicht de klimaatcrisis door ruimtelijke en sonische ervaring.

Het verhaal van ongeziene en ongehoorde fragiele landschappen

Sinds 2019 heeft componist Ramon Landolt verschillende Alpengletsjers bezocht. Daar maakte hij verschillende opnames, luisterend naar en in interactie met gletsjergrotten en seracs, gletsjerspleten en gletsjermeren, wat resulteert in een unieke sonische ervaring.

De Morteratsch-, Zinnal- en Rhône-gletsjer zijn zowel in de zomer als in de winter bezocht om de veranderende sonische omgeving waar te nemen. Gletsjergrotten zijn onvoorspelbare entiteiten omdat ze verschijnen tijdens smeltprocessen totdat de winter hun huidige vorm bevriest, om mogelijk weer te verdwijnen in de lente.

Het paviljoen als publieke kamer

Het paviljoen, ontworpen door rotative studio, biedt een akoestische omgeving voor de 'muziek door en voor gletsjers' van componist Ramon Landolt. De ruimtelijke expressie van het paviljoen weerspiegelt, en maakt ervaarbaar, dat wat we niet kunnen zien, en in dit geval, niet kunnen horen: het verhaal van ongeziene en ongehoorde fragiele landschappen, die geleidelijk, maar ook steeds sneller, veranderen als gevolg van ons eigen menselijk handelen, wat grote gevolgen heeft voor onze planeet. Het paviljoen, met zijn subjectieve akoestische en visuele stem, belichaamt deze spanning, als een sonische verkenning van de klimaatcrisis.

Het modulaire houten paviljoen, verbonden met houtverbindingen (deuvels en dado) is ontworpen als een 'openbare ruimte', waar iedereen het onderwerp op zijn eigen tempo kan benaderen, maar altijd in een gelijktijdigheid van stedelijke en afgelegen alpiene geluiden, als een gletsjer die met de stad 'spreekt'.

(Encounter Iced Sound Pavilion is tentoongesteld in het centrum van Zürich gedurende de maand maart 2023 en heeft de steun ontvangen van Pro Helvetia, Swiss Arts Council).

Pavilion Encounter Iced Sound — © Photo by rotative studio