Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Organic Social Capital

Wat als wij meer aan de natuur geven dan verbruiken?

Dit project was onderdeel van DDW 2023

Organic Social Capital (OSC) presenteert een speculatief concept van een samenleving waarin de sociale status wordt toegeschreven aan de zorg voor de bloei van de natuur. Het verschuift de betekenis van de uitdrukking ‘bloed, zweet en tranen’ naar een lettelijke opoffering.

Ecologie boven economie

Welkom in de wereld van 2045. Deze is sterk beïnvloed door de principes die onze samenleving in 2022 beheersten: optiek is alles, en door de collectieve focus op de klimaatcrisis te erkennen, hebben bestuursorganen de prominente rol van sociale-mediaplatforms en influencers gebruikt om een nieuwe richting in te slaan en hoe status ‘eruit ziet’. Net zoals materiële objecten zoals luxe mode, onroerend goed, ambitieuze carrièretitels en reizen voorheen werden beschouwd als markeringen van groot succes, moet men om zichtbaarheid en bekendheid te verwerven in de wereld van 2045 investeren in en kennis uitbreiden over het behoud van een bloeiend milieu. Deze toekomstige gebouwde samenleving staat parallel met de huidige samenleving in het streven naar social capital, maar in deze wereld is de natuur het meest waardevolle wat we bezitten.

Voor een bloeiend leven.

Het vergroten van het organic social capital, weerspiegelt de ‘bloed, zweet en tranen’ mentaliteit door het lettelijke gebruik van deze menselijke bijproducten te kwantificeren als natuurlijke voedingsstoffen voor plantengroei en als een tastbare valuta. Net als bij traditionele waardemaatstaven, zoals het BNP, kwantificeert en vergelijkt OSC de menselijke output.

Het Manifest

De wereld van Organic Social Capital volgt een reeks waarden zoals uiteengezet in een manifest om een mindset aan te moedigen waarvan het doel is om een menselijk ideaal van "overleven" te deprioriteren en in plaats daarvan te focussen op de levensduur van onze volledige omgeving. De waarden zijn als volgt:

Relinquishment

We laten de noodzaak los voor mensen om voor altijd over de wereld te zwerven. Menselijke voortplanting wordt beschouwd als een onhaalbare onderneming gezien het (gebrek aan) toegang tot rijkdom, gezondheid, middelen en liefde.

OSC (organic social capital)

Onze samenleving bestaat dankzij de zoektocht naar sociaal kapitaal en de natuur is het meest waardevolle bezit dat we hebben. Hoe meer het gedijt, hoe hoger iemands OSC.

Dust to Dust

We hebben de uiteindelijke uitsterving als collectieve soort aanvaard, aangezien we niet langer in de dood geloven. We kijken ernaar uit om terug te keren naar de aarde zodra onze lichamen zijn verwijderd.

Play video

Interactive web-app to build your own OSC