Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Conscious Confetti

No waste, wél feest!

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Rescued wafer paper — © Rafael Bergman

Candy Converters geeft afgedankt snoeppapier een circulair leven om zo het gebruik van nieuwe grondstoffen te minimaliseren en hergebruik te maximaliseren. Van het papier wordt biologisch afbreekbare confetti gemaakt. Deze conscious confetti gaat plasticvervuiling en voedselverspilling tegen.

Plastic Vervuiling

Elk jaar opnieuw zadelen we de aarde op met zo’n 300 miljoen ton plastic afval waaronder plastic confetti. Plastic vergaat nooit maar verkruimelt tot steeds kleinere stukjes, net zolang tot die met het blote oog niet meer waarneembaar zijn. Wereldwijd stroomt er elk jaar tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in. En iedereen kent het begrip plasticsoep, maar onze akkers zijn 4 tot 23 keer zwaarder vervuild dan de oceanen. Onderzoek heeft aangetoond dat microplastics vervolgens via het wortelstelsel van planten worden opgenomen in diverse groenten en fruit, en dus op ons bord eindigen. Steeds meer wetenschappers maken zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid van de mens. Want elk van ons krijgt dus via de voedselketen, het drinkwater, opname via de huid en inademing micro- en nanoplastics binnen.

Voedselverspilling

Voedsel is te kostbaar om te verspillen. Toch verdwijnt nog altijd een groot deel van ons eten in de vuilnisbak – thuis en in de productieketen. Wist je bijvoorbeeld dat we wereldwijd elk jaar een slordige 1,3 miljard ton eten weggooien? Dat is genoeg om drie miljard mensen te voeden. Oftewel: tien keer de bevolking van de Verenigde Staten! Het weggooien van eten gebeurt elke dag. Zonde natuurlijk van het voedsel en het geld, maar de verspilling is nog veel groter dan dat. Want het produceren, verpakken en vervoeren zorgt voor een grote impact. Voor een kilo rundvlees is bijvoorbeeld 15.000 liter water nodig. Dus als je gehakt weggooit, gooi je ook dat water weg. En vergeet ook niet de plastic verpakking en de CO2-uitstoot tijdens het transport. Dus als we dan toch met eten gaan gooien....Laat het dan confetti zijn!

Let's get waste(d)!

Voedselrestanten die niet geschikt meer zijn voor consumptie inzetten voor een ander doel, zodat ze niet zinloos vernietigd worden.
Een feest wel feestelijk kunnen maken zonder je zorgen te hoeven maken om de plastic restanten.
Het kan! Met de confetti van Candy Converters maak je een feest mét waste zonder waste. Loop de Plastic Party binnen en let's get wasted!

Shredded wafer paper — © Rafael Bergman

Wafer paper confetti — © Rafael Bergman

Blown away confetti — © Rafael Bergman

Watersoluble confetti — © Rafael Bergman