Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) TerraCool

Stedelijke Oase

Dit project was onderdeel van DDW 2023
TerraCool Thermal Image — © Dilara Temel

TerraCool is een innovatieve architectonische oplossing ontwikkeld om stedelijke hitte te bestrijden met keramiek voor passieve koeling door verdamping. De unieke minimale oppervlaktegeometrieën verbeteren koelingsprestaties en structurele sterkte, voor naadloze integratie in architectuur.

Verdampingskoeling

TerraCool maakt gebruik van de inherente eigenschappen van gebakken terracotta, waarbij de natuurlijke poreusheid wordt benut om een koelend effect te creëren. Deze eeuwenoude techniek, beoefend in regio's zoals Iran, India, Egypte en Spanje, vormt de basis voor de geavanceerde oplossing van TerraCool. Terwijl water het keramische oppervlak doordringt en verdampt, koelt het efficiënt de omringende lucht.

Dit innovatieve project maakt gebruik van het koelpotentieel van holle keramische elementen en haalt inspiratie uit geavanceerde warmtewisselaars. Stedelijke hitte-eilanden zijn een aanzienlijke uitdaging geworden, die de leefomstandigheden en gezondheid in stedelijke gebieden beïnvloeden. TerraCool biedt een betaalbare en toegankelijke passieve koeloplossing met behulp van keramiek om comfortabelere stedelijke ruimtes te creëren.

TerraCool is een architecturaal voorstel ontwikkeld om het groeiende probleem van stedelijke hitte te bestrijden door de poreuze materiaaleigenschappen van keramiek te gebruiken om lucht passief te koelen door verdamping. Zijn innovatieve gebruik van minimale oppervlaktegeometrieën zorgt voor verbeterde koelprestaties en sterkte.

Innovatieve geometrie

De geometrie van TerraCool is ontworpen met holle geometrie met de hoogst mogelijke verhouding tussen oppervlakte en interne volume. Dit maakt communicatie mogelijk tussen het keramische oppervlak en de lucht. De logica van drievoudig periodieke minimale oppervlakken inspireerde de geometrie. Deze logica werd beïnvloed door onderzoek naar geavanceerde warmtewisselaars voor energiecentrales. De geometrische voorwaarden van de warmtewisselaars zijn vergelijkbaar, omdat ze afzonderlijke, elkaar doordringende kanalen met een hoge verhouding tussen volume en oppervlakte vereisen. Bovendien maakt de gladde geometrie vrije stroming mogelijk zonder weerstand. Aerodynamische vormen hebben aangetoond dat ze verdamping bevorderen in keramische verdamperapparaten. Minimale oppervlakken vertonen ook een hoge structurele integriteit. Dit is belangrijk voor TerraCool, aangezien de geometrie zelfdragend moet zijn en in staat moet zijn om zijn eigen gewicht en het gewicht van het water dat het bevat, te dragen.

Ontwerpproces

Het ontwerpproces van TerraCool wordt aangedreven door een zorgvuldige aanpak die traditie harmonieert met geavanceerde technieken. Het begint met de generatie van modulaire holle keramische bakstenen via een parametrisch ontwerpsysteem, dat invoerparameters gebruikt om krommen te creëren. Deze krommen worden vervolgens naadloos aan elkaar genaaid om de oppervlakken te vormen die individuele TerraCool-eenheden vormen. De volgende stap omvat de fabricage van deze eenheden met behulp van zowel subtractieve als additieve productiemethoden, wat zorgt voor precisie en efficiëntie. Wat TerraCool onderscheidt, is het innovatieve gebruik van deze positieve vormen als mallen voor meerdere baksteenvariaties, wat de fabricagetijd verkort en massale aanpassing mogelijk maakt. Aanpassingen kunnen worden gedaan op basis van lokale klimatologische factoren, waardoor de ontwerpen kunnen worden aangepast aan specifieke milieuomstandigheden en beschikbare watervoorraden. Kortom, het ontwerpproces van TerraCool is een fusie van moderne digitale technologie met traditioneel vakmanschap, resulterend in een veelzijdige en duurzame koeloplossing.

Play video
Play video

TerraCool screen build up — © Dilara Temel

CNC machining foam blocks — © Dilara Temel

Staggering & water flow — © Lachlan Fahy

TerraCool tower iteration and module assembly — © Lachlan Fahy