Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Dump Design - Redefining Recycling Centre Waste

Een selectie van de beste circulaire producten gemaakt van afval afkomstig van de milieustraat Upcycle Centrum Almere.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Collection of products from Dump Design — © Despina Papachristoudi

Dump Design onderzoekt de ontwikkeling van nieuwe materialen uit afvalstromen. Op onze stand zie je praktische case studies die je inspireren. Sieraden uit printplaten, tassen uit bankstellen of een salontafel gemaakt van vloerdelen. Kom de potentie zien van de circulaire economie.

De afvalberg van de milieustraat

Wat hebben een aftanse bank, kapotte vloerdelen en een verroeste printplaat met elkaar gemeen? Ze liggen in de milieustraat te wachten om verbrand te worden. Wij, Dump Design, een collectief van 6 designers, laten een andere gemene deler zien. Samen onderzoeken we, vanuit verschillende expertises, de potentie van de milieustraat: De dump-plek van al afval.

Wij vroegen ons af: Kan design geen oplossing bieden aan deze opstapelende afvalberg? Ondanks dat er op dit onderwerp al vaak naar oplossingen is gekeken, heeft dit nooit een structurele oplossing gebracht. Veel ontwerpers werken met afval, maar bekijken het niet vanuit de gedachtegoed om structureel het gehele probleem op te lossen. Ons doel is om structureel elke materiaalstroom afkomstig uit de milieustraat aan te pakken, totdat wij een portfolio hebben die uitsluitend gemaakt is van afval.

Als materialen worden weggegooid zien wij als consument deze als lelijk en nutteloos. Dit maakt een milieustraat de antithese van design. Wij zoeken het contrast op, en laten design, esthetiek en klasse zien. Vanuit afval.

A.M. Andersen is een stel welke haar NL/De roots gebruikt om technieken toe te passen voor gebruikt hout en meubilair. Zij gelooft dat circulariteit uitdagend en verassend mag zijn, om de aandacht op het materiaal te vestigen.
https://www.instagram.com/a.m.andersendddesign

Studio Heinepein onderzoekt hoe vloerdelen opnieuw ingezet kunnen worden als product. Met een focus op speels design, een strakke afwerking, en 100% herbruik van materialen.
https://studioheinepein.com

Isolde Sierade zag veel electronica met printplaten binnenkomen. Zij ontwikkelde een techniek om deze printplaten opnieuw in te zetten als esthetisch sieraad.
https://www.instagram.com/isoldederidder_sieraden

La Femme Qui Rit, met als missie om leren banken beter te benutten. Het resultaat? Bekijk haar tassen merk tijdens Dump Design.
https://www.instagram.com/lafemmequirit.designs

Ruig en Geroest onderzocht industriële producten. Hier is een groot scala aan interieur producten uit ontstaan.
https://www.instagram.com/ruigengeroest

Als laatste The Bin. Zij heeft een aanpak ontwikkeld om structureel oplossingen te vinden voor reststromen op de milieustraat.
https://nl.linkedin.com/company/the-bin

Detail of circular coach — © Despina Papachristoudi

Detail of jewelry out of printing boards — © Despina Papachristoudi

Picknicktable out of recycled plastic and metal — © Despina Papachristoudi

Offset table made out of flooring — © Despina Papachristoudi