Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) BuitenOM

Een krachtige samenwerking van afval en ambacht

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Room dividers from firehoses — © Jacqueline Fuijkschot

Met ambacht en een onconventionele blik, draait Eversom bergen afgekeurde brandslangen om tot krachtig design. Ontwerper Ilse Evers gaat deze keer verder dan exclusieve tassen en laat de brandslangen tot hun recht komen in verbazingwekkende interieurobjecten. Ook ideaal voor buiten.

OMkijken

Eversom gaat over het zien van potentie/mogelijkheden - ook in de beperkingen - en deze benutten. Vanuit haar achtergrond in locatietheater is Ilse getraind om buiten de gebaande paden te denken. Deze blik, gecombineerd met ambachtelijk meesterschap, resulteert in een verrassend divers en hoogstaand assortiment producten en objecten, gemaakt uit afgedankte brandslangen. Van monumentaal kleed tot fragiel kamerscherm, van klassieke stoel tot robuuste lamp, van gedetailleerde tas tot vrolijk hebbeding.

DaarOM

De productnamen zijn aanstekelijk en nodigen uit om anders naar onze omgeving en onze spullen te kijken. Namen als OMkopen voor de shopper tas en OMkleden voor het vloerkleed laten je niet alleen glimlachen, maar herinneren je eraan dat je je kijk soms moet draaien om de volle potentie te zien ook in het dagelijks leven.

Nog lang niet uitgeblust

Eversom maakt duurzame producten van oude brandweerslangen die nog lang niet zijn uitgeblust. Ze werden gebruikt door de Nederlandse brandweer om talloze branden te blussen en levens te redden. Zodra die brandweerslangen worden afgekeurd belanden ze op de afvalberg, tenzij door Eversom geclaimd. Het materiaal is ongeschikt voor recycling, maar leent zich uitstekend voor hergebruik. Ilse ontwikkelde zelf gereedschap om het sterke materiaal te bewerken. Alle producten worden binnen onze eigen werkplaats gemaakt. Een arbeidsintensief proces dat resulteert in tijdloze ontwerpen, gemaakt van duurzaam, 100% vegan, brandweerslangenleer.

carpet and stool from firehoses — © Jacqueline Fuijkschot

disgarded firehoses — © Jacqueline Fuijkschot

workshop Eversom — © Ilona Kamps