Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Mahjouba Motor

Elektrische mobiliteit die lokale ambachtslieden ondersteunt via een gedistribueerd en sociaal gesitueerd productiesysteem.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Mahjouba 4 — © Eric van Hove

Mahjouba Motor produceert elektrische bromfietsen met meesterambachtslieden via een gedistribueerd productiesysteem en ondersteunt de technieken, het erfgoed en de relationele werkmethoden van de Marokkaanse ambachtslieden door de productie van functionele, ambachtelijk gemaakte onderdelen.

Mahjouba Motor

Mahjouba Motor, opgericht in 2023, is een producent van elektrische bromfietsen en fungeert als ontmoetingsplaats voor ambachtslieden en de elektrische revolutie. Door samen te werken met ambachtelijke producenten en industriële fabrikanten bouwt Mahjouba Motor aan een duurzame sociale onderneming die werk kan distribueren binnen ambachtelijke netwerken en tegelijkertijd de voordelen van industrieel geproduceerde goederen in zich kan opnemen.

Het samenwerkingsmodel van Mahjouba Motor richt zich op de reanimatie van het ambacht door creatieve verbindingen te leggen tussen industrieel ontwerp, de revolutie van de elektrische motor, vakmanschap (20% van de actieve Marokkaanse beroepsbevolking) en gemeenschapsontwikkeling. Het resultaat is een gedecentraliseerd sociaaleconomisch systeem dat een brug slaat tussen de industriële benadering en de lokale Marokkaanse fabricage op bestelling en het souk/distributiemodel.

Mahjouba 4

De Mahjouba 4, als functionele elektrische bromfiets en levend kunstwerk, markeert de laatste grote ontwikkelingsmijlpaal op weg naar de Mahjouba 5; een voertuig dat klaar is voor de consument en in 2024 in Marokko op de markt komt.

In de afgelopen 7 jaar van ontwikkeling heeft elke iteratie van de Mahjouba-bromfiets een praktische component van de productie aangepakt door middel van ambacht, ontwerp en techniek, wat heeft geleid tot de Mahjouba 4 als eerste in deze reeks die op schaal is geproduceerd. Terwijl het kunstwerk transformeert van kant-en-klaar naar maak-klaar, wordt het tegelijkertijd bevrijd van de beperkingen van de kunstwereld en onderworpen aan de voorwaarden van industriële productie en wetgeving.

Tijdens de Dutch Design Week presenteert het Mahjouba Initiative onderdelen, objecten, modellen, gereedschappen en referenties van de afgelopen 7 jaar ontwikkeling, waarbij de nadruk ligt op hoe hightech en lowtech, ambachtelijke en industriële processen, en lokale en globale waardeketens samensmelten binnen de bijbehorende elektrische Mahjouba 4 bromfiets.

Mahjouba 4 (Detail) — © Eric van Hove

Mahjouba 4 (Detail) — © Eric van Hove

Mahjouba 4 (Detail) — © Eric van Hove