Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) When Body Becomes an Exotic Vessel

Exotische blik gaat over plezier, over neerbuigende nieuwsgierigheid.

Dit project was onderdeel van DDW 2023

'When Body Becomes an Exotic Vessel' onderzoekt hoe de exotische blik de culturele identiteit vervormt tot louter simulaties, waardoor individuen worden gereduceerd tot performatieve arbeid.

Volgzaam lichaam?

“Mijn lichaam werd ingezet als medium, straalde een aura van authenticiteit uit en bood een gevoel van exotische allure. Omdat ik de reeds bestaande exotische symbolen en plezierige patronen erken, ben ik genoodzaakt na te denken over de vraag of het binnen mijn macht ligt om percepties te manipuleren en mijn keuzevrijheid terug te winnen door zelf-exotisering.”

Performatieve arbeid?

Als Aziatische vrouwelijke expat die in Nederland woont, ervaart Hsin hoe de exotische blik de cultuur decontextualiseert in gefragmenteerde symbolen, waarbij de vulgaire aanwezigheid met spectaculaire fascinatie wordt vertroebeld in één glorieus griezelige collage.

'When Body Becomes an Exotic Vessel' duikt in de persoonlijke ervaringen van Hsin en onderzoekt hoe de exotische blik culturele identiteit omzet in simulaties en individuen reduceert tot performatieve arbeid. Op basis van haar identiteit en lichamelijke ervaringen deconstrueert ze de neerbuigende nieuwsgierigheid die is ingebed in de exotische blik en hergebruikt ze deze motieven als instrumenten voor haar zelfbekrachtiging.