Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) PRIMAL A.I.

A critical staging of Artificial Intelligence as an extractive tool for design

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Leif-Erik Schmitt

In »Primal A.I.« neemt A204 de actuele opkomst van K.I. onder de loep. Verschillende modellen voor machinaal leren worden gebruikt om een symbolische link te leggen tussen K.I. en haar menselijke oorsprong door conceptuele werktuigen te creëren voor extractie en arbeid door en voor K.I. .

MENS ↔ K.I.

Achter de mystieke term 'kunstmatige intelligentie' gaat een globale machine schuil die noch kunstmatig, noch intelligent is. In feite is haar oorsprong van zeer menselijke aard. Het ontwikkelingsproces van kunstmatige intelligentie begint met sedimentgesteenten die gedeeltelijk door handenarbeid uit de aarde worden gehaald voordat ze via chemische en fysische scheidingsprocessen worden verwerkt tot technologische metalen. Het verdere pad naar de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie wordt geplaveid door meerdere niveaus van exploitatie en extractie.

Zou kunstmatige intelligentie daarom niet eerder kritisch belicht en gezien moeten worden als het resultaat van extractieve en uitbuitende menselijke praktijken?

OVER PRIMAL A.I.

In »Primal A.I.« wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om haar eigen oorsprong kritisch te ensceneren. Drie conceptuele werktuigen benadrukken de winning van grondstoffen en het handwerk dat daarbij komt kijken.
De tools werden gecreëerd door experimenteel werk met verschillende modellen voor machinaal leren, met als doel een nieuw proces te creëren dat de samenwerking tussen mensen en kunstmatige intelligentie ondersteunt bij de creatie van fysieke artefacten.

Play video

Leif-Erik Schmitt

Leif-Erik Schmitt

A204