Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Icons Re/Outfitted

The Visionary Lab bundelt krachten met Vitra en Leviā€™sĀ®: ontwerpers upcyclen iconische stoelen met afgedankt denim.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Eames Shell Chair DSW by Norman Monsanto ā€” Ā© Rob van der Vet

In een tijd waarin bergen textielafval steeds groter worden, gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen om afgedankt denim opnieuw te gebruiken. 'Icons Re/Outfitted' is een exploratieve reis waarbij iconische stoelen van Vitra (zoals Eames, Panton en Nelson) nieuw leven krijgen met upcycled denim.

Icon meets Icon

GeĆÆnitieerd door The Visionary Lab, beweegt dit project zich op het snijpunt van 'fashion' en 'furniture', waarbij iconische designstoelen samensmelten met al even iconisch denim, door getalenteerde ontwerpers die de stoelen als hun muze zien. Nkwo Onwuka, Hannah Brabon, Kelly Konings, Tim Dekkers, Sophie Cagniart, Norman Monsanto, Barbara Polderman en Sarmite Polakova werden uitgenodigd om designstoelen van Vitra opnieuw vorm te geven met gedurfde nieuwe looks gemaakt van afgedankt denim. Het resultaat is een betoverende serie kunstzinnige stoelen die een breed scala aan innovatieve technieken en eeuwenoude ambachten laten zien.

A Fashion Eye on Furniture

Zo heeft ondermeer Tim Dekkers op ingenieuze wijze de iconische Coconut Chair van George Nelson getransformeerd met decoraties van vilt, gemaakt van afgedankt denim vervaardigd door 'social factory' I-Did. Op een vergelijkbare meesterlijke manier heeft de Nigeriaanse ontwerper Nkwo Onwuka de karakteristieke Amoebe stoel van Verner Panton opnieuw vormgegeven, waarbij ze een moderne benadering van upcycling combineert met de rijke traditie van Afrikaans vakmanschap. Bovendien heeft Sophie Cagniart nieuw leven geblazen in de LCW Lounge Chair van Charles & Ray Eames met vintage Levi'sĀ® 501Ā®-jeans, als eerbetoon aan het 150-jarig jubileum van deze iconische denim. Door gebruik te maken van traditionele Japanse borduurtechnieken heeft Cagniart zowel het denim als de stoel een nieuwe look gegeven, terwijl ze een frisse tactiele ervaring en hernieuwde modieuze aantrekkingskracht toegevoegd.

The Art of Change

De upgecyclede en getransformeerde stoelen overstijgen functionaliteit en verweven verhalen van erfgoed, innovatie en duurzaamheid. Ze moedigen niet alleen reflectie aan, maar inspireren ook tot verandering, aangezien elk uniek stuk een universele boodschap vertelt: 'waste isn't waste until you waste it'. Uiteindelijk vormt 'Icons Re/Outfitted' een kunstzinnige ode aan vakmanschap en het welzijn van onze planeet, waarbij de mogelijkheden van afgedankt denim voor zowel de mode- als de interieurindustrie worden geĆÆllustreerd.