Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Around the Table

Studies over dynamiek, gewoontes en objecten van de hedendaagse tafel rituelen

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Camila Capra

Een kunst installatie die het ritueel ‘’samen eten’’ onderzoekt door te kijken naar de geschiedenis, materiĂ«le elementen en persoonlijke verhalen. Met de eettafel als het middelpunt nodigt de installatie bezoekers uit om de betekenis van het samen komen voor eten te herontdekken.

Tafel dynamieken

In een tijd waarin we steeds minder aan een gezamenlijke tafel zitten en steeds meer voor onze elektronische apparaten eten, staat het project stil bij de rol en het belang van het ritueel ‘’samen eten’’. De installatie neemt je mee in de intieme verhalen, de geuren, vormen en opstellingen maar vooral vraagt het zich af wat deze momenten voor onze mentale gezondheid, geluk en relaties doen.

De maten, posities en hoeveelheid van het tafelgerei dragen bij aan het eetgenot maar zorgen ook voor een dynamiek tijdens het eten. Vanuit historisch oogpunt krijgt ieder persoon een stukje eigen ruimte waarin er word gegeten, deze ruimte heeft de traditionele manier van tafel dekken gevormd. Het project wil deze traditionele manier van tafel dekken onderzoeken en uiteenzetten om de traditionele tafel setting te doorbreken. Zullen de dynamieken aan tafel veranderen bij een andere opstelling of vorm?