Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

SENSETOPIA

Zintuiglijke utopie of dystopie?

Stel je een toekomst voor waarin we onze zintuigen kunnen ontwerpen voor onze behoeften - het waarnemen van radiogolven, UV-licht, luchtvervuiling en suikergehalte in ons voedsel. Met technologische ontwikkelingen als AI en robotica kunnen we zintuiglijke grenzen verleggen.

De wereld zit vol met gegevens die niet worden waargenomen

Er zijn veel bekende en onbekende manieren om informatie te communiceren en over te dragen binnen verschillende soorten dieren, insecten, vogels, vissen, planten en andere organismen. Er zijn ook veel bekende en onbekende sensoren die specifieke informatie ontvangen, zoals geluidsgolfsensoren (onze oren), geomagnetische veldsensoren (magnetiet) van vogels of zintuigen van dieren voor seismische beweging. De wereld zit vol gegevens die door andere soorten niet waarneembaar zijn.

Wat zou jij kiezen om te voelen?

Als een ontwerper met een focus op de zintuigen en voedsel, vind ik het fascinerend hoe voedsel al onze zintuigen samenbrengt tijdens het eten. Maar zelfs met alle menselijke zintuigen kunnen we ongezonde ingrediĆ«nten in voedsel niet detecteren. Deze nieuwsgierigheid naar het ontoegankelijke heeft me geĆÆnspireerd om na te denken over het waarnemen van het onwaarneembare.

Als je een nieuw zintuig zou kunnen kiezen om je dagelijkse voedselervaringen te verbeteren, wat zou dat dan zijn? Waar let je altijd op in je voedsel, of wat zou je graag willen weten? Wat zou je willen waarnemen?

Over Laila Snevele

Sensory food designer Laila Snevele onderzoekt de perceptie van voedsel via multisensorisch onderzoek. Welke rol spelen kleur, vorm, textuur, temperatuur, geluid, mondgevoel en aroma in ons begrip van een bepaald voedingsmiddel? En hoe kunnen we deze elementen gebruiken om ons smaakgevoel te veranderen of te verbeteren? Snevele ontwerpt recepten voor het brein.

Gespecialiseerd in multisensorische ervaringen voor restaurants, merken, producten en evenementen, helpt Laila je jouw verhaal te delen
West area, Evoluon, Noord Brabantlaan 1A , Map No. D1
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Wifi beschikbaar
Toiletten aanwezig