Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Green Clean / De groene schoonmaak

Mensen met een afstand van de arbeidsmarkt brengen duurzaamheid, vergroening en hergebruik dichter bij jou

Dit project was onderdeel van DDW 2023
To be or not to bee, thats the candle

Mensen met een verstandelijke beperking brengen complexe onderwerpen terug tot eenvoudige oplossingen. Op hun eigen wijze door bestaande objecten te herschikken in nieuw design en door het maken van natuurlijke schoonmaakproducten en schone luchtproducten. Zo worden we wat liever voor de aarde.

Mensen met een verstandelijke beperking brengen duurzaamheid dichterbij jou.

'The green clean' is een sociaal project van gehandicaptenorganisatie Lunet en ontwerpster Edith Vervest van Sterkstijl. We vinden het belangrijk dat onze mensen meedoen, ertoe doen en groeien. Dat kan volgens ons alleen in een samenleving waarin we nadenken over hergebruik. We laten op een laagdrempelige manier zien hoe wij omgaan met de thema's duurzaamheid en vergroening.

Verschillende ambachtelijke werkplaatsen van Lunet hielpen mee door na te denken over dit thema. Ze ontwerpen en maken bruikbare producten waarin hergebruik en natuurlijke materialen de enige rol spelen. Deze gedachte is zelfs doorgevoerd in de lunch en kleine hapjes die er geserveerd worden. Niks weggooien, alles gebruiken is ook hier het motto.

Soms lijkt het wel dat het thema duurzaamheid ver af staat van mensen met een verstandelijke beperking. Maar hoe verrassend en bijzonder is het om mee te maken dat juist deze mensen voor ingewikkelde onderwerpen eenvoudige oplossingen kunnen aandragen. Noem het groen, duurzaam. Wij noemen het gewoon niet lullen maar poetsen.

werken met restmaterialen/ residual materials