Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Packet Run

Ontdek hoe het internet werkt met een knikkerbaan

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Eva van der Born

Miljarden mensen gebruiken dagelijks het internet. De effecten hiervan zijn enorm, maar hoe komen die effecten eigenlijk tot stand?

Packet Run is een interactieve installatie waarin je het internet ervaart als knikkerbaan. Leer hoe de toekomst van het internet veilig en betrouwbaar wordt gehouden

Het internet als knikkerbaan

Jouw dagelijkse internetverkeer omvat honderden computers, tientallen bedrijven, duizenden kilometers and miljoenen kleine pakketjes.

Elke keer als je iets doet op het internet, stuur je een verzoek uit naar een server, waarna je een antwoord krijgt. Deze uitwisselingen bestaat uit pakketjes: kleine bundeltjes data waarin die verzoeken en antwoorden zijn verwerkt.

Deze pakketjes worden door sorteerapparaten gestuurd die routers heten, en door een wereldwijd netwerk van kabels. Deze kabels en routers vormen een decentraal netwerk that ondersteund wordt door honderdduizenden bedrijven en service providers.

In Packet Run ervaar je hoe het is om zo'n pakketje te zijn. Je reist over de wereld om de data op te halen om één website te laten zien. Onderweg leer je over wie de controle heeft over basale internetinfrastructuur en de risico's die daarbij horen.

Packet Run is tot stand gekomen in samenwerking met SIDN Labs. Het is gebaseerd op onderzoek naar transparantie over welke routes pakketjes nemen op het internet.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met steun van SIDN fonds.

Eva van der Born