Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Resting Reef: Restoring life through death

Een dienst voor overlijdenszorg die as omzet in prachtige rifstructuren om vorige levens te herdenken en tegelijkertijd nieuw leven op te bouwen.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
One of our 3d printed memorial reef designs — © Photo by Collective23

We creëren een formule die as en gebroken schelpen bevat om prachtige 3D-geprinte rifstructuren te creëren die vervolgens in de oceaan worden ingezet om het zeeleven te regenereren. Vervolgens worden de riffen gemonitord en bieden we ondersteuning en rituelen om verbinding te maken met de natuur.

Een vervuilende en verouderde industrie transformeren

De dood doodt onze planeet. Onze huidige begrafenis- en begrafenispraktijken bevorderen ontbossing, overmatig gebruik van vervuilende materialen en balsemvloeistoffen die in het grondwater terechtkomen.

Tegelijkertijd zijn inheemse oesterriffen een van de meest bedreigde mariene habitats ter wereld, waarvan 85% verloren gaat als gevolg van menselijke activiteiten.

Resting Reef heeft niet alleen tot doel de negatieve impact te verminderen, maar ook positieve te genereren. Door de oesternederzettingen te promoten, zal het oceaanwater worden gefilterd, zal CO2 worden afgevangen, zal de kusterosie worden verminderd en zal het leven in de zee worden geregenereerd.
Door meerdere rifstructuren naast elkaar op de zeebodem te plaatsen, creëren we een stabiele basis voor een succesvol herstel van een ecosysteem.

Het leven eren

Resting Reef gaat zowel over het bieden van een duurzaam alternatief voor conventionele begrafenis- en herdenkingsmethoden als over het radicaal veranderen van de manier waarop we naar de dood kijken. We creëren nieuwe rituelen en tradities rond de dood die het leven vieren. Of het nu alleen is, met dierbaren, of als onderdeel van een bredere gemeenschap, Resting Reef biedt een nieuwe betekenisvolle traditie van herdenken.

Wij geloven dat de dood niet de laatste stap op de reis hoeft te zijn, maar een fase in de levenscyclus van de natuur. Door op deze manier terug te geven aan de aarde kan het leven voortleven – zowel in de herinnering als in de natuur.

Een team onder leiding van vrouwen

Resting Reef is een startup mede opgericht door ontwerpduo Aura Murillo en Louise Skajem.

Aura is een Experience Designer met een dubbele master aan de RCA en Imperial College London. Haar werk richt zich op het snijvlak tussen design, kunst en wetenschap, met een sterke focus op menselijk gedrag om de betekenis te vergroten. Omdat ze uit de eerste hand ervaring had met de dood van zijn vader, voelde ze zich gemotiveerd om projecten te ontwikkelen die de dood onderzoeken. Deze projecten gaven haar de mogelijkheid om gevoelige onderwerpen te bespreken en ermee te werken, getuigenissen te betrekken en te verzamelen, en ervaring op te doen met deskundigen binnen de geestelijke gezondheidszorg en de doodszorg.

Louise is een interdisciplinaire ontwerper die materiaalverkenning en biomimicry gebruikt als methoden om innovaties te ontwerpen die slechte problemen, zoals klimaatverandering, aanpakken. Ze heeft een MA/MSc in Global Innovation Design, waar ze studeerde en experimenteerde met zeewier en oesters. Louise werd geselecteerd als Bio Design Fellow 2023 voor de Arts Foundation in Groot-Brittannië.

Play video

A representation of the underwater memorial reef — © Resting Reef Limited

Representation of memorial reefs before deployment — © Resting Reef Limited

One of our formula samples tested in the ocean — © Collective23

Louise and Aura, cofounders of Resting Reef — © Collective23