Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Embassy of Water

De Embassy of Water verzamelt waterontwerpen en brengt ze tijdens Dutch Design Week 2023 samen in een spetterend paviljoen op het Stadhuisplein.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Anouk van der Poll

Ontdek wat designkracht en natuurkracht kunnen doen voor het herstellen van de watercyclus en kom luisteren naar de Stem van Water.

Watercyclus herstellen

Water neemt veel verschillende vormen aan, legt een reis af van vele kilometers door de lucht, over land, door de bodem en in de zee. Maar we hebben als mens deze natuurlijke watercyclus onderbroken. We nemen, sturen, onttrekken, pompen, blokkeren, vervuilen en verspillen water.

We hebben de natuurlijke kringloop gehalveerd: water sijpelt niet meer in de bodem, maar wordt zo snel mogelijk afgevoerd via riolering en sloten, beken en rivieren naar zee. Deze verstoringen leiden tot droogte en wateroverlast. Maar daar is iets aan te doen: we kunnen de watercyclus herstellen.

Van mensgericht naar levensgericht denken

De Embassy of Water neem het voortouw en zoekt met ontwerpers, waterpartners en experts naar praktische oplossingen en een andere denkwijze over water. We willen van af van het mensgericht denken (we onttrekken, gebruiken en lozen water), naar een levensgerichte (life-centered) aanpak: we lenen, hergebruiken en herstellen water.

Er gebeurt al veel goeds. Nederland probeert water beter vast te houden (elke druppel telt), haalt meer inspiratie uit de natuur (nature based solutions en natuurinclusief bouwen), en gaat uit van het principe ‘water en bodem sturend’. Maar de Embassy constateert dat we nog steeds te vaak mensgericht werken aan de watercrisis, alsof alles technisch maakbaar is en water een product is. Daarom nodigen we de Stem van Water uit aan de gesprekstafel: iemand die Water vertegenwoordigt en opkomt voor haar belangen. Water wordt partner. Je praat mét Water in plaats van óver water. We werken samen.

Hoe ziet life-centered ontwerp voor water eruit?

Tijdens Dutch Design Week 2023 presenteert de Embassy of Water concrete ontwerpen en ontwerprichtingen die ontstaan zijn vanuit watergericht denken. We kunnen woningen bouwen die water zuiveren in plaats van vervuilen. We kunnen onze relatie met water verbeteren. We kunnen beter voor water zorgen. De Embassy of Water laat zien hoe de toekomst eruit kan zien als je water op de eerste plaats zet. We laten zien hoe we de inzichten van de afgelopen jaren aan waterdesign een plek kunnen geven in gebiedsontwikkeling en woningbouw. Zo kunnen we een leefomgeving creëren die de natuurlijke watercyclus herstelt. We lenen water uit de kringloop en geven het schoon weer terug.

Als wij water kunnen terugbrengen naar zijn oorspronkelijke, vitale vorm, dan krijgen we daar een leefbare stad voor terug. Zo veranderen we samen met water onze leefomgeving in een levende omgeving.