Zoeken

Sluit zoeken
Community

Dutch Wool - The Knitwit Stable

15 August 2019

The Knitwit Stable gelooft erin dat het duurzaam verwerken en produceren van wol mogelijk is. Een belangrijke stap daarin is de maakindustrie van wol op kleine schaal weer terughalen naar Nederland. In samenwerking met Joe Merino, hebben we een oerhollandse herentrui ontwikkeld met wol van nederlandse schapen én in Nederland gebreid.

Masterclasses voor professionals

Met The Knitwit Stable maken we op kleine schaal transparantie in iedere schakel in de keten van wol mogelijk. Van het diervriendelijk houden van Merino schapen en Angora geiten, het duurzaam benutten van bestaande Nederlandse wol, en het verwerken en produceren ervan tot een lokaal en eerlijk geproduceerd kledingstuk. Deze kennis delen wij met professionals in de mode-industrie: van studenten en docenten tot ontwerpers en product developers. Daarmee willen we de designers van morgen toegang geven tot duurzame, innovatieve toepassingen van wol. Zodat ze goed geïnformeerd bewuste keuzes kunnen maken in het gebruik van wol in hun werk. In ons breiatelier staan vijftien handbreimachines waarvan vijf industrieel. Op deze machines geven we mode professionals demonstraties en inzicht in de complete verwerking van wol tot eerlijk eindproduct.

Boerderij en brei-atelier in Baambrugge

The Knitwit Stable is een boerderij met een brei-atelier in Baambrugge. Op 11 hectare grond hebben wij twaalf Merino schapen en dertien Angora geiten vrij rondlopen. De vachten van onze beesten gebruiken wij voor onze garens. Ontwerpers die met eerlijke wol willen werken, kunnen deze garens bij ons inkopen. De wol van Nederlandse schapen halen we van lokale boeren en schapenhouders uit de omgeving. Met deze wol onderzoeken we duurzame toepassingen, met de ambitie om het gebruik van bestaande Nederlandse wol binnen onze eigen landgrenzen te kunnen behouden.

Dutch wool

Naast het maken van ons eigen label TREK&TREES zoeken wij samenwerkingen met de industrie.  In het najaar launchen we, in samenwerking met Joe Merino, een oerhollandse herentrui. Daarmee maken we de keten rond en laten we in de praktijk zien wat we aan nieuwe generaties willen meegeven: het verwerken van eerlijke wol in een duurzaam, lokaal geproduceerd eindproduct met een eerlijke prijs. Daarmee geven we wol de waarde weer terug die het verdient: een natuurlijk luxe product dat met respect voor mens, dier en milieu is geproduceerd.