Zoeken

Sluit zoeken
Community

De moderne revolutie tegen de "standaardmens"

14 October 2019

Idee: kogelvrije vesten voor zwangere vrouwen. Onderwerp: de genderkloof. Waarom? - Om verschillende redenen zijn veel oplossingen niet specifiek ontworpen voor vrouwen, zoals crashtest-dummy's, maar ook kogelvrije vesten. De kunstenaar, Ismay Shadow, van WDKA Rotterdamse kunstacademie, presenteert dit jaar het Dutch Design Week-ontwerp van een kogelwerend vest voor zwangere vrouwen om een maatschappelijke discussie over dit onderwerp te veroorzaken.

In een wereld waar man de norm is, lopen vrouwen risico.

 

Bij het zoeken naar gegevens over vrouwen is er vaak niets anders dan stilte. In deze wereld is een blanke man de norm (de standaardmens) en vanwege die norm is de wereld gebouwd voor mannen. Dit betekent dat we bijna de helft van de bevolking buiten beschouwing laten: vrouwen. Dit gebrek aan informatie over vrouwen wordt de gendergegevenskloof genoemd.

 

In het onderzoek van Ismay Schaduw wordt de volgende vraag onderzocht:

"Wat is het effect van de gegevenskloof tussen mannen en vrouwen op de veiligheid van vrouwen?"

 

De gevolgen zijn overal te zien: van het ontvangen van een onnauwkeurige dosering of het voorschrijven van medicatie omdat het gebaseerd was op het mannelijk lichaam, tot veiligheidsuitrusting die niet geschikt is voor vrouwen en tot autodummy's voor auto-ongevallen.

 

In wezen zijn kogelvrije vesten ontworpen om u te beschermen in levensbedreigende situaties. Er zijn echter geen ontwerpen geschikt voor vrouwen. Dit komt omdat de huidige vesten zijn gebaseerd op de lichaamsvorm van de standaardmens, de blanke man. Als gevolg van de gegevenskloof tussen mannen en vrouwen biedt het ontwerp van kogelvrije vesten vrouwen niet hetzelfde comfort en dezelfde bescherming als mannen.

 

Waarom is het kunstwerk innovatief?

Gegevens zijn een ondenkbaar concept geworden in ons digitale tijdperk dat altijd groeit door algoritmen. Als we nooit de juiste gegevens over vrouwen verstrekken, zal dit automatisch evolueren met de blanke man, waardoor vrouwen risico lopen.

 

Na uitgebreid onderzoek naar de "standaardmens" om een ‚Äč‚Äčoplossing te vinden die deze ontwerpen meer geschikt zou kunnen maken voor vrouwen, ontwierp Ismay kogelvrije vesten op basis van verschillende vrouwelijke lichaamstypes. De vesten tonen de kritische effecten van de kloof tussen gendergegevens en de uitdagingen van ons diepgewortelde beeld van het feit dat de man de norm is. Je kunt verschillende maten verwachten, waaronder een vest voor een zwangere vrouw.

 

Waarom is het kunstwerk kritisch?

Dit kunstwerk bekritiseert de samenleving waarin de blanke man de norm is (standaardmens). Deze standaard sluit vrouwen uit in de manier waarop we gegevens meten en beslissingen nemen. Hierdoor kan design vrouwen falen: onschadelijk, maar ook levensbedreigend.

 

We leven in een tijd waarin iedereen, ongeacht het geslacht, betrokken moet zijn als vrouwen worden genegeerd vanwege een kloof tussen gendergegevens. Daarom wilde de kunstenaar naast het werk van het ontwerpen van kogelvrije vesten ook vrouwen motiveren met een korte film die de missie illustreert die voor ons ligt in het verplaatsen van ontwerp naar een plaats met meer vrouwen. De film verklaart de reikwijdte van de kwestie van de gendergegevenskloof door de feiten en statistieken te verstrekken naast vrouwen die de vesten dragen, marcherend om de kloof te dichten.

 

Dit werk is genomineerd voor de Manifestations Young Talent Award: graduate 2019 Willem de Kooning Academy Rotterdam

 

BEKIJK HET NU! WWW.MANIFESTATIONS.NL

 

Meer informatie:

www.manifestations.nl

www.facebook.com/manifestations.nl

www.instagram.com/_manifestations

www.twitter.com/Manifestations_

 

Locatie en openingstijden:

 

Veemgebouw, 9de verdieping (ingang zijkant)

Torenallee 100

5617 BE Eindhoven

19 t/m 27 oktober, elke dag van 11:00 tot 18:00  

Toegankelijk voor mindervaliden en leuk voor de kids

Gratis toegankelijk

 

Author: Denitsa Peneva