Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

Embassy of Mobility

16 October 2018

The Embassy of Mobility is gecureerd door Nienke Dijkstra en georganiseerd in Innovation Warehouse
Wat is mobiliteit en wat betekent het fenomeen voor onze samenleving? Welke rol speelt mobiliteit bij stedelijke ontwikkeling en de vele uitdagingen die stedelijke groei en vernieuwing met zich meebrengen? Kan mobiliteit in plaats van problemen te veroorzaken, juist oplossingen bieden? Over deze vragen gaat het in de Embassy of Mobility, die tijdens de DDW is gevestigd in het voormalige V&D-gebouw in het centrum van Eindhoven.

Kijk eens anders naar mobiliteit

‘In de Embassy of Mobility bekijken we het thema mobiliteit vanuit verschillende invalshoeken’, zegt Nienke Dijkstra, zelfstandig business consultant en verantwoordelijk voor het inhoudelijk programma van de ambassade. ‘Wij kijken naar de rol van mobiliteit bij stadsontwikkeling en milieuvraagstukken, naar technische ontwikkelingen en de rol van de digitalisering van de samenleving. Maar we bekijken ook wat de natuur ons kan leren in dit opzicht en wat de dwarsverbanden zijn met de thema’s van andere ambassades, zoals Food en Health.’

Mobiliteit gaat niet alleen over hoe we ons verplaatsten van A naar B, maar heeft invloed op bijna alle facetten van de samenleving. Het is een factor die mede bepaalt hoe we met elkaar omgaan. Precies daarom is het zinvol om al deze vragen met ontwerpers, mobiliteitsexperts en het publiek te bespreken. Ontwerpers kunnen ons helpen om met een nieuwe blik naar het onderwerp mobiliteit te kijken.

Maar ontwerpers zijn niet de enigen die hun gedachten de vrije loop mogen laten gaan in deze ambassade. Een veelzijdig programma laat bezoekers kijken, luisteren, meedoen, proberen en zelf bouwen. Daarvoor is de ambassade toepasselijk gevestigd in het voormalige V&D-gebouw in het centrum van Eindhoven, dat nog tot eind 2018 onderdak biedt aan het Warehouse of Innovation.

Dit Warehouse of Innovation is een etalage voor alles wat Eindhoven op het gebied van techniek en innovatie te bieden heeft. Het is een arena voor vragen en oplossingen rondom Smart City, Health, Energy, Food en Mobility. Een warenhuis vol prikkelende projecten en ideeën die laten zien wat de toekomst ons gaat brengen.

De betekenis van mobiliteit

De kern van de Embassy of Mobility wordt gevormd door een inspirerende expositie waarin de toekomst van de stedelijke mobiliteit wordt belicht. Uiteenlopende projecten laten innovatieve en poëtische benaderingen zien van het thema ‘beweging’. Met elkaar laten de getoonde concepten de bezoeker ervaren wat de betekenis is van mobiliteit en de mogelijkheid om je in vrijheid en zonder zorgen, bijvoorbeeld om het klimaat, te verplaatsen.

Rondom de tentoonstelling ligt een testparcours waar bezoekers zelf nieuwe, innovatieve elektrische vervoermiddelen kunnen uitproberen, van monowheels en Segways tot elektrische steps en skatebords. Onder begeleiding van een instructeur kun je hier kennismaken met schone, handige en ook leuke alternatieven voor dagelijks stadsvervoer. ‘Op deze manier willen we mensen laten ervaren dat er ook andere manieren van voortbewegen en verplaatsen zijn dan de traditionele vervoermiddelen’, zegt ruimtelijk ontwerper Harm Rensink die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de samenstelling van de tentoonstelling en de testbaan.

"Wij kijken naar de rol van mobiliteit bij stadsontwikkeling en milieuvraagstukken, naar technische ontwikkelingen en de rol van de digitalisering van de samenleving. Maar we bekijken ook wat de natuur ons kan leren in dit opzicht en wat de dwarsverbanden zijn met de thema’s van andere ambassades, zoals Food en Health." - Nienke Dijkstra - Curator Embassy of Mobility

Eigen creaties

Maar in de Embassy of Mobility willen we niet alleen laten zien wat er al is. We maken graag gebruik van de verbeeldingskracht van de bezoekers. Daarom nodigen we mensen uit deel te nemen aan een workshop waar zij hun eigen gedroomde vervoermiddel kunnen creëren. Na afloop kan iedereen zijn eigen creatie uitproberen op het testparcours. Wie weet wordt daarmee de kiem gelegd voor een nieuwe mobiliteitsrevolutie.

Magazine

Architecture & Public Space Route

07.10.18
DDW Routes

Expert Talks – vanaf zondag dagelijks om 17 uur

Gedurende de DDW organiseert de Embassy of Mobility ook een dagelijks lezingenprogramma van een uur waarin telkens twee experts op het gebied van duurzame mobiliteit een ander perspectief op het onderwerp bieden. Elke dag bestaat het programma uit een inleidende visie en een creatieve oplossing.

Op maandag, woensdag en vrijdag zijn daarbij ook vertegenwoordigers van het designteam van Renault aanwezig, dat wordt geleid door de Nederlandse ontwerper Laurens van den Acker.

Het lezingenprogramma heeft de volgende opbouw:

Zondag

Setting the scene of mobility

Algemene inleiding: Wat is mobiliteit eigenlijk?

Maandag

Smart cities & smart citizens

Hoe kunnen we mobiliteit inzetten voor stedelijke ontwikkeling en welke uitdagingen zijn er binnen deze context?

Dinsdag

Smarten up mobility

Over slimme designoplossingen voor mobiliteitsvraagstukken

Woensdag

Tapping into nature

Biomimicry & mobiliteit: hoe inspireert de natuur mobiliteitsoplossingen?

Donderdag

Hacking the infrastructure

Over mobiliteit in het digitale tijdpek

Vrijdag

Mobility for the good

Over de sociale impact van mobiliteitsoplossingen

Zaterdag

Crossover works

Over mogelijke dwarsverbanden met andere ambassades

Wellicht ben je geinteresseerd in deze andere World Design Embassies?
All Embassies