Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

DDW Trend: De kracht van ‘WIJ’

18 October 2019

ReChallenge samples, Jessica den Hartog
Dutch Design Week (DDW) presenteert dit jaar 8 ontwerptrends die de belangrijkste ontwikkelingen markeren binnen het ontwerpveld. In deze trend verkennen we het belang van samenwerking en je krachten bundelen.
ReChallenge samples

Samen werken

Ontwerper Jessica den Hartog erkent het belang van samenwerken en maakt het tot de kern van haar presentatie ReChallenge op Plan-B. Ze presenteerde haar project ReColored al eens op DDW17, maar dit jaar gaat ze stapje een verder en gebruikt ze de kracht van het samenwerken. Ze nodigt vier collega ontwerpers uit om met haar materiaal uit de kleur- en materialenbibliotheek ReColored aan de slag te gaan. De samples worden door de ontwerpers omgevormd tot nieuwe producten. Zo hoopt ze kennis en kunde in het proces te delen en tot nieuwe inzichten te komen voor inzetbaarheid van circulaire kunststoffen.

Samen sta je sterker, dat voel je ook bij Collaboration-O. Dit Eindhovense collectief bestaat uit 12 ontwerpers en kunstenaars. Ze werken samen, maar stimuleren elkaar ook om ieder afzonderlijk een eigen pad te volgen. Op Sectie-C, een creatieve hub in Eindhoven, heeft elke ontwerper van het collectief een eigen studio onder een gezamenlijk dak. De studio’s hebben twee verdiepingen, één verdieping als werkplaats en één als kantoor. Tijdens DDW19 gaan de deuren van de studio’s open en krijgt de bezoeker een kijkje in de werkwijze van dit collectief.

Child of the Future
© Jeroen Mathijssen

Samen presenteren

Studenten presenteren hun werk vaak onder de vlag van hun school. Jeroen Mathijssen, Iede Adu en Zowa Rindt kiezen ervoor om niet te wachten op wat de school faciliteert maar zelf aan de slag gaan. Met de presentatie Machine Made in Warehouse of Innovation, tonen zij ieder individueel werk maar elk met een eigen kijk op productiemethodes, materialen en ontwerp concepten. Wat het werk verbindt is een interesse in ambacht met moderne productieprocessen.

Samen presenteren wordt naar een nog hoger niveau getild door de presentatie van Isola Design District. In de Pennings Foundation presenteert niet een collectief zich, maar een hele wijk. De wijk Isola in Milaan is nieuw leven in geblazen door projecten als de Bosco Verticale van DDW19 Ambassadeur Stefano Boeri Architetti. Dit is uit gegroeid tot het Isola Design District, met een jaarlijkse presentatie tijdens de Salone del Mobile in Milaan. Voor het eerst komt deze wijk nu naar Eindhoven met een tentoonstelling van 30 ontwerpers, gewijd aan projecten en installaties over innovatie, duurzaamheid, vakmanschap en nieuwe materialen.

Play video

Samenbrengen

Designcuratoren houden zich bezig het bundelen van verhalen in een presentatie. Deze verzameling objecten vertelt een overkoepelend verhaal aan het grote publiek. Dutch Invertuals is zo’n verzameling. Dit collectief, onder curatorschap van Wendy Plomp, brengt al dan 10 jaar grensverleggend werk van ontwerpers bijeen. Ter ere van dit 10-jarig jubileum is een speciale tentoonstelling samengesteld met als thema ‘de cirkel’. Deze iconische vorm, het symbool van eenheid en perfectie, wordt door verschillende ontwerpers op een persoonlijke wijze bevraagd en opnieuw vormgegeven.

Foiled Mirror
© Ronald Smits

Samen creëren

Naast Dutch Invertuals, viert ook ontwerp duo Studio RENS, gevormd door Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren, hun 10-jarig jubileum. Om dat te vieren tonen zij in hun eigen studio op Strijp-R hoe zij samen werken en met wie. Ze presenteren projecten die ze hebben ontwikkeld voor bedrijven als Auping, Desso, Cor Unum, Zuiderzeemuseum en Baars&Bloemhoff. Zo krijgt het publiek een indruk wat het betekent om samen, als duo en met de industrie te creëren.