Tijdens het programma van DDW talks: Craft & New Materials spraken we over de betekenis van ambacht en materialen, hun sleutelrol voor de ontwikkeling van designproducten en de uitdagingen waarmee ontwerpers te maken krijgen bij het opschalen van experimenten voor industriële toepassingen. De dag werd gemodereerd door Oli Stratford, hoofdredacteur van Disegno Magazine en mediapartner van de talk.
'I think it's really important to raise awareness on materials and the value they bring to design and craft.' - Seetal Solanki, Ma-tt-er
De dag werd afgetrapt door schrijver en curator Delany Boutkan. Aan de hand van de Netflix serie 'Abstract, The Art of Design' deelde zij haar ideeën over de manier waarop de betekenis van design, ambacht en materialen worden gevormd door populaire media. Vervolgens deelde ontwerper Marijke Griffioen alles over Forbo's benadering van materialen en de manier waarop zij materiaalonderzoek implementeren in hun industriële processen. Derde spreker van de dag was materiaalontwerper en onderzoeker Tamara Orjola. Zij presenteerde haar project Forest Wool en deelde haar ervaringen met de overgang van kleinschalige experimenten naar projecten voor industriële doeleinden. Daarna deelde Lawrence Theunissen namens DSM Decovery hun visie op materiaalonderzoek en de manier waarop zij, als multinational, omgaan met experimentele innovaties van ontwerpers voor het creëren van duurzame oplossingen. Tot slot deelde ontwerper Audrey Large haar visie ambacht en materialen in een niet-fysieke omgeving: de digitale wereld.
Delany Boutkan
Delany Boutkan schrijft en cureert programma's vanuit haar fascinatie voor de economische systemen die aan de basis liggen van de huidige productie van ontwerp. Deze systemen zijn volgens haar veelal gerelateerd aan populaire media. In haar talk belicht ze haar visie op de ideeën en vooroordelen van mensen over ambacht en design aan de hand van de Netflix-serie Abstract: The Art of Design. Naast haar werk als schrijver en programmamaker is ze binnen Het Nieuwe Instituut actief betrokken bij het project 'For the Record'.
Forbo - Marijke Griffioen
Forbo Flooring B.V. produceert en levert vloerbekleding op basis van lijnolie voor de project- en consumentenmarkt wereldwijd. Marijke Griffioen is hoofd design bij Forbo en heeft aan verschillende projecten gewerkt waarbij is geëxperimenteerd met natuurlijke kleurstoffen en materiaalafval. Ook initieert zij samenwerkingen met internationale onderwijsinstellingen, onafhankelijke ontwerpers en internationale meubelfabrikanten. In haar talk ging ze dieper in op Forbo's duurzaamheidsbeleid, de manier waarop zij samen met ontwerpers werken aan materiaalonderzoek en welke uitdagingen daarbij komen kijken.
Tamara Orjola
Materialen spelen een belangrijke rol in het werk van ontwerper Tamara Orjola. Levend temidden van consumentisme, een groeiende bevolking en klimaatverandering, kijkt ze bij voorkeur naar de hele cyclus van materialen en beseft ze de potentiële waarde van afval. Een goed voorbeeld van haar werk is haar afstudeerproject Forest Wool, een materiaalgericht onderzoek naar bestaande agrarische en industriële processen, waarbij ze nieuwe mogelijkheden en onontdekte potentiële toepassing van achtergelaten bijproducten identificeert: dennennaalden. Na haar afstuderen in 2016 kreeg het project veel belangstelling van verschillende bedrijven. In haar lezing deelt ze haar ervaringen met opschaling, industriële regelgeving en grotere belangen.
DSM - Lawrence Theunissen
Lawrence Theunissen werkt als Business Development Manager voor DSM Decovery®. Deze afdeling richt zich op duurzame grondstoffen voor de verf- en coatingindustrie. Lawrence's belangrijkste taak is het vergroten van de bewustwording en acceptatie van duurzame verf- en coatingproducten gemaakt van hernieuwbare grondstoffen (biomassa). Deze verven en coatings zijn veilig voor zowel mens en milieu. In zijn talk legde hij meer uit over de verschillende herkomsten van deze materialen en lichtte hij toe hoe ingewikkeld het kan zijn om experimentele materiaalinnovaties van ontwerpers te vertalen naar grote industriële toepassingen.
Audrey Large
De Franse ontwerper Audrey Large heeft zich sinds haar studie aan Design Academy Eindhoven gevestigd in Nederland. Ze studeerde in 2017 Cum Laude af (MA Social Design) en maakt inmiddels deel uit van het ontwerpcollectief Dutch Invertuals. Audrey onderzoekt de mogelijkheden van digitale beeldmanipulatieprocessen die worden toegepast op het ontwerp van onze materiële omgeving. Haar werk begeeft zich op het snijvlak van kunst en design. Objecten zijn voor haar beelden en beelden zijn objecten, maar uiteindelijk ziet ze zichzelf als beeldmaker. In haar talk lichtte ze haar digitale perspectief op kunst en ontwerp verder toe.