Zoeken

Sluit zoeken
Magazine

It’s in our nature

14 June 2021

Powers of ten © Charles & Ray Eames
Het overkoepelende thema van Dutch Design Week (DDW) 2021, The Greater Number, wordt ondersteund door 4 subthema’s. ‘It’s in our nature’ gaat over de relatie tussen mens en natuur, en hoe we die kunnen herstellen.

Al vanaf de oertijd werkt de mens in alles samen met de natuur. We verbouwen ons voedsel, bouwen onze huizen, winnen materiaal voor onze producten en energie. Door de eeuwen heen is de mens de natuur steeds meer gaan bedwingen, manipuleren en overheersen. De mensheid behandelt de natuur als een fabriek die valt te organiseren, instellen en conditioneren naar behoefte. Door onze constante drang naar meer – meer spullen, meer omzet – is de relatie tussen mens en natuur hevig ontwricht. De relatie waarin wij de natuur zijn overstegen, waarin we zijn vergeten dat we één en hetzelfde zijn.

Meer weten?

Ontwerpers Shaakira Jassat, Emma van der Leest en Kuang-Yi Ku delen hoe zij omgaan met de relatie tussen mens en natuur in hun werk.

Bekijk de video

Relatietherapie tussen mens en natuur

Een dode boom is op dit moment meer waard dan een levende boom. Monoculturen leveren nu eenmaal een hoger economisch rendement op. Met menselijke maat slaan we het levendige uit de natuur. Met precisie houden we haar in stand, net lang genoeg voor kortetermijngewin. De langetermijnconsequenties schuiven we ongemakkelijk voor ons uit.

Ironisch genoeg zorgt onze constante drang naar groei dat er steeds minder verschillende soorten en gewassen op de aarde groeien. En het is juist de diversiteit die systemen levendig houdt. Uiteindelijk willen we allemaal schone lucht, een prettig leefklimaat, schoon water en een vruchtbare grond om onze groeiende populatie te voeden.

Verontrustende voorspellingen en cijfers over het milieu en klimaat vliegen ons om de oren. Hierdoor is het soms moeilijk om optimistisch te blijven. Maar wat bovenal in onze natuur zit als mens, is om problemen op te lossen en nieuwe dingen te maken. En veel ontwerpers doen dit hand in hand met de natuur. 

De aard van het beestje

In het subthema ‘It’s in our nature’ verkent DDW de relatie tussen mens en natuur. Enerzijds door in te zoomen op de oplossingen die te vinden zijn in de natuur, de grootste inspiratiebron als het gaat om aanpassen. Op microscopische schaal werken ontwerpers met levend materiaal. Hoe is het om op deze kleine schaal te ontwerpen? Welke ethiek komt hierbij kijken? En hoe gaan we in gebruik om met levende producten? Bedwingen we de natuur wederom, of helpen we haar juist?

Daarnaast zoomen we uit naar het grotere geheel. We kijken naar ‘de aard van het beestje’, de natuur van ons als mens. Kunnen we onze drang naar vooruitgang in lijn krijgen met de natuur om ons heen? We kijken niet alleen naar producten en materialen, maar ook naar de systemen en processen die deze mogelijk maken. Hoe herontwerpen we de menselijke systemen die momenteel de natuur zo ontwrichten? Wat is de rol van ontwerp hierin? Kunnen we, als we het hebben over groei, vooral denken in het floreren van onze leefomgeving? 

De zoektocht naar The Greater Number in de natuur gaat niet over meer of minder. Het gaat over ‘gelijk zijn aan’.

Heb je werk dat aansluit op dit subthema en wil je deelnemen aan DDW21? Neem dan contact op met programmamanager Marleen van Bergeijk.

The Greater Number: de zoektocht naar het betere aantal

Is de weg die we na de coronacrisis op willen gaan, dezelfde als die we de afgelopen decennia hebben bewandeld? Een vraag die veel mensen zich het afgelopen jaar stelden. Meer mensen vinden dit het moment voor een grote verandering en nieuw perspectief. Ze willen breken met de blinde focus op economische groei en zijn toe aan een aangepast systeem met meer focus op welzijn en geluk. Om de rol van ontwerpers te onderzoeken in de zoektocht naar dat nieuwe systeem, kiest Dutch Design Week (DDW) in 2021 voor het overkoepelende thema The Greater Number: de zoektocht naar het betere aantal. Met dit thema roept DDW op tot minder. En daar waar minder niet de beste oplossing is, naar méér maar beter. In 4 subthema’s verkennen we verschillende invalshoeken van deze zoektocht en we nodigen het ontwerpveld uit hierop te reflecteren met een deelname aan DDW21.