What if Lab is een programma van Dutch Design Foundation, waarin het tot stand brengen en aanjagen van langdurige samenwerkingen tussen ontwerpers en het bedrijfsleven centraal staat. Zij worden aan elkaar gekoppeld in de vorm van labs rondom een vraagstuk van de betrokken organisatie. De ontwerpstudio’s werken vervolgens aan concrete design tools, zoals visualisaties, onderzoek, prototypes, et cetera. Het afgelopen jaar werkten ontwerpers samen in Labs met organisaties als SWECO, ReumaNederland, Gemeente Amsterdam, Gemeente Eindhoven en Taskforce RIEC.
What if Lab: Reuma (on)zichtbaar
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. In samenwerking met ReumaNederland startte het What if Lab: Reuma (on)zichtbaar. Ontwerpstudio Muzus ging aan de slag met de vraag: Hoe maken we het leven met reuma invoelbaar? Je vindt de interactieve installatie van Muzus bij de Embassy of Health op Strijp-S in Klokgebouw (Hal 2).
What if Lab: Totaal Lokaal
Welke rol speelt duurzaamheid in de stad van de toekomst? Hoe zien nieuwe leefomgevingen eruit? En wat dacht je van energie, voedsel, schoon water, natuur, materialen en wonen? Sweco, het grootste architecten- en ingenieursbureau van Europa, daagde Bram de Vos, Floris Schoonderbeek en Tjeerd Veenhoven uit om aan de slag te gaan met verschillende concepten rondom de ontwerpvraag: What if… our cities were fully self-sufficient? Benieuwd naar de uitkomsten? Je vindt Totaal Lokaal op Strijp-S in Klokgebouw (Hal 2).
Embassy Labs
Naast alle What if Labs staan er ook een aantal Embassy Labs op DDW, het resultaat van een langdurige samenwerking tussen Dutch Design Foundation's What if Lab en World Design Embassies programma's. In de Embassy Labs onderzoeken deelnemende ontwerpers mogelijke concepten voor een betere wereld. Ze gebruiken hiervoor de methodes van What if Lab. De Embassy Labs testen de toekomstvisies van World Design Embassies in de praktijk en dat levert verrassende resultaten op. Hieronder op een rij!
Groen voor blik
In Embassy Lab: Groen voor blik van de Embassy of Urban Mobility, verkent Studio 1:1 de mogelijkheden van een groenere binnenstad. Een (extra) tuin voor je huis, een groenere straat en een groenere buurt. Dat klinkt natuurlijk fantastisch. Maar wat heb jij er zelf voor over als het erop aankomt? Zou je bijvoorbeeld bereid zijn om jouw auto ergens anders te parkeren? Voor dit Embassy Lab werden de mogelijkheden getest in een Eindhovense wijk, de uitkomsten vind je bij de Embassy of Urban Mobility in Klokgebouw.
Third Office
In Embassy Lab: Uithuiswerkplekken ging Van Eijk & Van der Lubbe (VEVDL) aan de slag met de ontwerpvraag: Hoe faciliteren we goede werkplekken dichtbij huis waardoor forensen minder vervoersbewegingen hoeven te maken? Hun antwoord: Third Office! Een professionele omgeving, op fietsafstand van huis, met alle faciliteiten die je op kantoor hebt. In Embassy Lab 'Uithuiswerkplekken' verkent VEVDL de mogelijkheden van dit type werkplek. Ook deze resultaten vind je in de Embassy of Urban Mobility in Klokgebouw.
WITTE WAS®, crimineel goed!
In Embassy Lab Cashback zoeken Taskforce-RIEC en provincie Noord-Brabant samen met Studio Sociaal Centraal nieuwe manieren voor het ‘teruggeven’ van ‘afgepakt’ crimineel geld en goederen. Hoe kan dit op een positieve manier worden teruggegeven aan de gemeenschap? Kan dit bijvoorbeeld worden ingezet in criminaliteitsbestrijding en sociale versterking? Studio Sociaal Centraal presenteert WITTE WAS®, crimineel goed!, een collectie van afgepakte criminele goederen. Deze collectie wordt exclusief getoond en geveild aan de bezoekers van Dutch Design Week. Bied op deze collectors items, en beslis mee waar het opgehaalde geld wordt teruggegeven aan de maatschappij. Als dat geen crimineel goede deal is! Dit lab vind je tijdens DDW22 in de Embassy of Safety in Klokgebouw.
Lookback!
In Embassy Lab Jonge Aanwas gingen gemeente Amsterdam en ontwerpbureau Greenberry aan de slag met de vraag: Hoe kan het Online Basisteam op korte termijn en binnen de beperkingen van de wetgeving, zicht krijgen op de onlinewereld van jongeren? Het resultaat? LookBack, een interactieve tool die de samenwerking binnen het nog op te richten Online Basisteam stimuleert. Je vindt Lookback in de Embassy of Safety in Klokgebouw.
Vanavond Niet
In Embassy Lab Jonge Aanwas ging ook De Nacht Club Academie aan de slag in het veiligheidsdomein, maar dan met gemeente Eindhoven. Jongeren laten lang niet iedereen toe in hun belevingswereld. Daar hebben ze vaak goede redenen voor. In het Embassy Lab Jonge Aanwas werkt De Nacht Club Academie volgens het aloude principe van de ‘uitsmijter'. Wie mag er wel in de club en wie niet? Met Vanavond niet creëren ze nieuwe ruimte – vaak in de avond en nacht – waarin bestaande manieren van doen die problemen in stand houden, doorbroken worden. De Nacht Club Academie vind je in de Embassy of Safety in Klokgebouw.