Data als ontwerptool: slimme koppen over het creƫren van slimme steden
In tijden van ongekende technologische veranderingen - denk aan Big Data en het Internet of Things (IoT) - zijn alle gebouwen en ontworpen openbare ruimtes potentiële generatoren en zenders van gegevens. Dit stelt architecten en ontwerpers in staat om innovatieve "connected" projecten te creëren om de kwaliteit van leven in onze (slimme) steden te verbeteren. Tijdens deze avond in Pakhuis de Zwijger wordt samen met ingenieurs, architecten en urban adventurers de impact van verbonden architectuur en infrastructuur verkend. Hoe kunnen we de verbonden ruimte gebruiken om prettigere en duurzamere plekken te creëren? Hoe kunnen we de bewoners en de gemeenten betrekken om de impact van het IoT te maximaliseren? Een inspirerende avond over techniek, design, ethiek en het maken van betere plekken: woensdag 12 december om 20:00u.
MX3D | Smart Bridge tijdens Architecture Now
In het centrum van Amsterdam wordt binnenkort de eerste 3D geprinte, stalen brug ter wereld geplaatst. Deze MX3D brugis geprint door robots en was voor het eerst te zien tijdens Dutch Design Week 2018. Dit fascinerende, grensverleggende project is een initiatief van de gelijknamige Nederlandse start-up MX3D. Het unieke ontwerp ontsproot aan het brein van ontwerper Joris Laarman. De ontwikkeling van de brug kwam tot stand met partners als Arup, Autodesk, Heijmans, ArcelorMittal en Imperial College London. De brug wordt over de gracht van de Oudezijds Achterburgwal (Wallen) geplaatst. Een doorbraak voor de innovatieve mogelijkheden van (grootschalig) 3D-printen: de introductie van deze techniek bij een publiek gebruiksobject vergroot de maatschappelijke bekendheid en inburgering van deze techniek. Het project symboliseert de snelheid waarmee deze nieuwe techniek en mogelijke toepassingen zich ontwikkelen.
De MX3D-brug won een Dutch Design Award in de categorie Design Research en daarnaast de Public Award tijdens Dutch Design Week. Voor welke uitdagingen kwamen ze te staan bij de creatie van de slimme brug? En welke specifieke gegevens zal de brug genereren? Tim Geurtjens & Alec Shuldiner delen hun inzichten.
Andere sprekers zijn (let op: het programma is Engelstalig):
- Jeroen Atteveld (Heren 5 Architecten)
- Linda Vlassenrood (Het Nieuwe Instituut)
- Douwe Schmidt (Tada)
- Fred Schoorl (BNA), Bram van Ooijen (MUST) & Bart Mispelblom Beyer (Tangram Architecten)
Een plekje reserveren? Dat kan via de website van Pakhuis de Zwijger.