Het voormalige pand van de Sociale Dienst op de Deken van Somerenstraat is normaal gesproken verre van uitnodigend. Maar gedurende DDW is er leven in de brouwerij. Elke dag kun je hier, op de plek waar Piet Bergman als beheerder antikraak woont, van 17.00 tot 21.00 uur een Frietje Wuhan of diverse stamppotten afhalen en de live stream beleven.
Geheel coronaproof is de afhaalbalie voorzien van een dispenser met desinfecterende zeep, spatscherm en nummertjes-trekautomaat en aangekleed met een tafelkleed, plant en een Chinese lampion – refererend aan de afhaalchinees? Ontwerper (van Snodevormgevers) Mander zit in motorpak bij de afhaalbalie. In een eerdere uitzending trachtte hij de vintage Citta Gilera-brommer te repareren om er eten mee te bezorgen. Piet, creatief cateraar, foodperformer, presentator, organisator, meubelmaker, ontwerper, kunstenaar en Piet Friet, staat in de keuken te koken terwijl acteur en presentator Steye (onder andere van Zondag met Lubach, Draadstaal, Flikken Maastricht en RaRaRadio) bestellingen èn de telefoon opneemt, rechtenvrije muziek draait en soms een niets-aan-de-hand Chinees restaurantmuziekje.
Intussen praat hij de live uitzending aan elkaar. De ene keer voert hij gesprekken met ontwerpers over wat ze doen, zoals vandaag Dorian en Myrthe, social designers van SMELT die het werk van de in 2016 afgestudeerde fotograaf Tim Meijer aanprijzen, de andere keer wil iemand die apen schildert zijn werk laten zien, en soms doet iemand alleen maar een bestelling: vier porties hutspot met worst, een spinaziedoperwtenstamppot of twee puntzakken Friet Wuhan - genoemd naar een vriend van Piet die in de Chinese stad Wuhan woont. Maar ook refererend aan een patatje oorlog en gewoon omdat een Frietje Wuhan lekker bekt.
Piet is geen onbekende in de ontwerpwereld. Van meubelmaker schoof hij steeds meer richting foodperformances. Sinds 2010 zagen we hem op kunst- en muziekfestivals in Europa, op de Salone del Mobile in Milaan waar hij afgelopen april trouwens ook friet zou bakken voor duizenden ontwerpers en bezoekers en ook tijdens DDW in Eindhoven. Aangezien hij net als zijn Eindhovense vrienden Steye en Mander en vele anderen in de creatieve sector, tijdelijk zonder werk zat, en het plan voor live radio-uitzendingen met studenten van verschillende academies tijdens DDW niet doorging, bedachten ze DDW afhaal TV. Dagelijks luisteren er verspreid over de avond toch wel een kleine honderd man, vertelt Mander. Sommigen zijn zo trouw dat ze elke dag op de bank zitten te luisteren alsof ze een Netflixserie volgen. Intussen blijft de Citta Gilera toch niet aan de praat te krijgen. Morgen weer een poging, en een nieuwe aflevering van de afhaal reality soap.
Bestellen via ddwafhaaltv@gmail.com of bel, sms of WhatsApp naar het telefoonnummer dat op de avond zelf in beeld verschijnt. Afhalen kan op Deken van Somerenstraat 4. Wil je iets vertellen in de live uitzending, stuur dan een mail.