Zoeken

Sluit zoeken
Nieuws

Talks & Streams: 24 oktober

24 October 2020

© Oscar Vinck
DDW20 is in volle gang! Dit jaar zal het festival natuurlijk volledig online plaatsvinden, maar met een goed gevuld programma vol tv shows en livestreams. Hier geven we je een dagelijks overzicht van wat je allemaal kunt zien op DDW TV. Ook pikken we er elke dag een aantal livestreams uit, maar verken het online programma voor meer!

DDW TV

For starters...

We trappen elke dag af met ‘For starters...’, het programma waarin design journalist en kenner Jeroen Junte (Editor in Chief DesignDigger) om de tafel gaat met opkomende talenten en bekende gezichten uit het ontwerpveld.De fysieke DDW gaat dan misschien niet door, maar Jeroen zorgt ervoor dat alle Design Areas toch een keer voorbij komen. Zo schuift Bernhard Lenger aan namens Campina, Lucas de Man namens Strijp-S, Piet Hein Eek namens Strijp T+R en ga zo maar door. Ook is er natuurlijk ruim aandacht voor het virtuele programma. Als commissielid van Dutch Design Awards zal Jeroen ook dagelijks de DDA winnaar van de dag ervoor wakker bellen. Kortom, een dynamische start van je online DDW bezoek!

11:00 – 11:30 | Beijk hier 


Inspiratiekaart van Nederland: Ontwerp nieuw toerisme

Aan de totstandkoming van Perspectief Bestemming Nederland 2030 door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen heeft Van Eijk & Van der Lubbe mede bijgedragen. In navolging hierop hebben zij de Inspiratiekaart van Nederland ontwikkeld: ontwerp nieuw toerisme.

11:30 - 12:30 | Bekijk hier 


DAE: The Arena - DAE, then comes the moment to act

Als creatieve tegenstanders hebben we vaak de taak om de branden van de moderniteit te blussen. omdat we niet in staat zijn om de grotere structurele en systemische problemen aan te pakken die diezelfde vlammen steeds weer doen oplaaien. Hoe bouwen 'we' dan momenten, ruimtes en bewegingen die uiteindelijk leiden tot een duurzame, generatieve verandering in zulke structuren?

13:00 - 14:00 | Bekijk hier 


Antenna: Xavier Ouellet & Aflot

Op zoek naar een nieuwe kijk op design die echt een verschil maakt? Hier staan 10 internationale design afgestudeerden, afkomstig uit 5 continenten, klaar om hun sociale oplossingen met u te delen. Deze innovatieve ontwerpers blinken uit met idealistische waarden, baanbrekende ideeën en grensoverschrijdende visies.

14:00 - 14:10 | Bekijk hier 


Hungry for Design: Lonny van Rijswijk x Cas Pikaar

Wat gebeurt er als je de werelden van design en gastronomie bij elkaar brengt? Deze aflevering: Ontwerper Lonny van Rijswijk en chef Cas Pikaar.

14:10 - 14:25 | Bekijk hier 


Enriching reality: Designing rules for human-centered AR, VR and Voice technologies

Het Rathenau Instituut organiseert een online talkshow over de impact van AR, VR en Voice technologieën. In de talkshow zullen Rathenau-onderzoekers Dhoya Snijders en Rinie van Est te zien zijn, die inspirerende gasten ontvangen en bespreken wanneer AR, VR en Voice ons leven verrijken - en wanneer ze het verarmen.

14:30 - 15:30 | Bekijk hier 


Driving Dutch Design 2020 - Re-Value

Als de wereld tot stilstand komt, wat blijft er dan belangrijk? Laten we daar samen eens bij stilstaan. Re-Value is een uitnodiging om te herwaarderen. Wij zijn een collectief van 22 ontwerpers, bijeengebracht door het talentontwikkelingsprogramma Driving Dutch Design van ABN AMRO, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) en DDF (Dutch Design Foundation). We hebben dit jaar onze ontwerpkracht gebundeld om het thema ‘waarde’ te onderzoeken: in podcasts, geschreven artikelen, een virtuele groepsexpo op Dutch Design Week 2020, onze eigen website ddd20.nl en in 6 uitzendingen op DDW TV.

15:30 - 15:45 | Bekijk hier 


DDA Award Show Live 2020: Best Commissioning

Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden bekeken in het licht van de impact die ze hebben op onze samenleving. De DDA uitreiking van 2020 krijgt dit jaar een nieuw, digitaal jasje. DDW heeft namelijk voor het eerst DDW TV. Een eigen studio waar vanuit DDA elke dag een talkshow presenteert. Deze middagen worden gepresenteerd door een fantastische host, Isolde Hallensleben, en bieden ons de mogelijkheid om dieper in te gaan op de drie genomineerden per categorie. Wie zijn ze, wat doen ze én, bovenal, waar gaat hun project over? Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, met als klap op de vuurpijl de bekendmaking van de winnaar. Een mix van inhoud, intimiteit en viering!

16:00 – 16:30 | Bekijk hier 


DDW Talks: Interactive Experiences

Computationele ontwerpmethoden hebben architecten, kunstenaars en ontwerpers een ongekende vrijheid van creatie gegeven. Maar kunnen ze mensen in staat stellen om echt te worden wie ze zijn, zich met elkaar te verbinden en dichter bij de natuur te komen? Ontdek hoe innovatief design en productietechnieken toonaangevende trends zijn op het gebied van ervaringsgerichte kunst, design en architectuur die het welzijn verbeteren en de sociale interactie aanwakkeren. Moderator Robert Thiemann, oprichter en directeur van FRAME, gaat in gesprek met Patrik Schumacher, directeur van Zaha Hadid Architects, mediakunstenaar Refik Anadol, Takashi Kudo, communicatiedirecteur bij kunstcollectief teamLab en Ralph Nauta, mede-oprichter van Studio Drift over hoe technologie, wetenschap, kunst en de natuur kunnen samenkomen in interactieve, impactvolle ruimtelijke ervaringen.

17:00 - 18:00 | Bekijk hier 


VPRO - DDW Ambassadeur Talks: Sabine Marcelis

Hoe gaat onze toekomst eruit zien? Chris Kijne, Pieter van der Wielen en Koert van Mensvoort gaan in gesprek met belangrijke sprekers die onze toekomst vormgeven of voorspellen. Met onder andere te gast: Lidewij Edelkoort (25 Oktober), Sabine Marcelis (24 Oktober) en Lonneke Gordijn (20 Oktober).

18:05 - 19:05 | Bekijk hier 


Design for a Changing World: China focus programme

De wereld in 2020 heeft een drastische wending genomen - met de huidige crisis en de urgente milieubedreigingen is de dialoog met China relevanter dan ooit. BIAN 变, wat verandering betekent in het Chinees, verwijst naar de taoïstische "wetenschap van metamorfose" die kan leiden tot positieve verandering en transformatie. Hoe kunnen we design kennis versnellen, uitwisselen en profiteren van een crisis om er meer verenigd, beter en sterker uit te komen? We nodigen je uit voor een reis die je van oude Chinese wijsheden en het het platteland leidt naar hypermodern design en circulaire technologie in zowel China als Nederland; het samen verkennen van verschillende wegen naar een betere toekomst.

19:05 - 20:05 | Bekijk hier 


Food: Health & Education

Ook de relatie tussen voedsel en gezondheid is steeds vaker een terrein waar ontwerpers zich op bevinden. De invloed van wat je eet – en hoeveel je eet – op je gezondheid is evident. Maar wat veroorzaakt nu precies wat? Zuivel bijvoorbeeld wordt steeds vaker gelinkt aan verschillende gezondheidsproblemen, zoals overgewicht of allergieën. Ook wordt er steeds meer duidelijk over de rol van voedsel in relatie tot een goede nachtrust. Maar hoe leren we over gezonde voeding? De school lijkt de aangewezen plek om over voedsel en gezond en duurzaam eetgedrag te leren. Voedseleducatie gaat er van uit dat er een groter bewustzijn over voedsel is, wanneer er op een jonge leeftijd goed onderwezen wordt over voedsel. Het is van belang dat kinderen (spelenderwijs) kennis ontwikkelen van smaak, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Wat is de rol van de ontwerper hierin of wat kan die zijn? Welke initiatieven zijn er reeds op dit gebied of welke zijn inmiddels afgerond en hoe kijken de betrokkenen daarop terug? Kan het een verandering op gang brengen?

20:05 - 21:05 | Bekijk hier 

 

Livestreams

Het Danklokaal - Light art & electronic music @ De IJsfabriek

De samenwerking tussen PHOOD kitchen en PATROON events zal zijn debuut maken tijdens de komende DDW 2020 periode. Tijdens dit online evenement zal er een unieke synergie gepresenteerd worden tussen lichtkunst projecten en elektronische muziek. De locatie, het indrukwekkende voormalige productiepand genaamd "De IJsfabriek" op het Campinaterrein, is een aangrenzende hal aan urban farm restaurant Phood.

16:00 - 23:59 | Bekijk hier 


Parametricism - CLOSING THE GAP: Interactive Experiences in a Digital First World

Op zaterdag 24 oktober gaan Parametricism.com en FRAME Magazine samen ontdekken hoe een ontworpen digital-first toekomst invloed heeft op de intimiteiten die we delen tussen ons en de natuurlijke en kunstmatige omgevingen waarin ze worden gevormd en plaatsvinden.

17:00 - 20:30 | Bekijk hier 


'My Data, My Self' TV: Epidode 5: The ‘My Data, My Self’ Exhibition: A walk-through with Chris & Caroline

Onze vijfdelige online serie gaat in op de basisbegrippen van co-designing met data. In de uitzendingen is te zien hoe de ontwerpers in Schotland en onze partners in Eindhoven samenwerken met zowel het publiek als academici om de ethische vraagstukken te doorgronden omtrent de behandeling van data.

19:00 - 20:00 | Bekijk hier