Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Gezondheid in de schijnwerpers bij Dutch Design Week

11 October 2019

Gemeenschappen over de hele wereld worstelen met een vergrijzende bevolking en gezondheidzorg die steeds complexer en duurder wordt. Hierdoor wordt een veelomvattende aanpak op basis van nieuwe samenwerkingen steeds urgenter.

Designers benaderen dit belangrijke en universele thema vanuit een verscheidenheid aan standpunten: van technologie voor mensen met gehoorproblemen tot gezond textiel, en van kantoren die beweging stimuleren tot huizen met een nadruk op welzijn.

Embassy of Health, The hidden qualities of salt
© Mireille Steinhage

Gezondheid

Speculatief designer Frank Kolkman is curator van 'Emerging Probe Futures', een grote expositie op het gebied van gezondheid bij de Embassy of Health in het Klokgebouw. De expositie toont werk van studenten van de TU Eindhoven, ArtEZ Arnhem en DAE, die scenario's uit de gezondheidszorg van de toekomst bestuderen. Mireille Steinhage is onlangs afgestudeerd aan ArtEZ en presenteert hier 'The hidden qualities of salt', een project over de positieve effecten van zout. Ze heeft een serie objecten en gebruiksvoorwerpen gemaakt, zoals een luchtbevochtiger, een lamp, een radiator en een mondkapje, die met behulp van een zoutoplossing of roze zout uit de Himalaya giftige stoffen en luchtvervuiling absorberen.

Rocco Giovannoni | The sensory helmet holding 5-units
© Nicola Tree

Rocco Giovannoni laat in het Klokgebouw Inmergo zien, een audiotechnologie waarvoor patent is aangevraagd, met vloeistoffen die een omnidirectionele en vibrotactiele geluidservaring, evenals hifi-oplossingen voor mensen met gehoorverlies genereren. Door het buiten- en middenoor te omzeilen is deze technologie uitermate geschikt voor mensen met gehoorverlies en cochleaire implantaten. Beengeleiding is de laatste tijd populair geworden dankzij apparaten waarmee je naar muziek kunt luisteren, maar nog steeds omgevingsgeluiden hoort. Dit gaat echter wel ten koste van de kwaliteit van het geluid. Inmergo heeft het potentieel om de muziekkwaliteit van gewone oortelefoons en koptelefoons te verbeteren, die beperkt worden door de fysieke aard van lucht als geluidsmedium. 

Kuang-Yi Ku | Millenium Ginseng Project
© Boudewijn Bollmann

In de traditionele Chinese geneeskunde worden aan ginseng grote anti-verouderingseigenschappen toegeschreven. Veel mensen denken echter dat wilde ginseng krachtiger is dan de gekweekte soort en dit leidt tot massaal illegaal oogsten. Wilde ginseng is tegenwoordig een beschermde plant in Noord-Amerika en Oost-Azië, wat een conflict creëert tussen 'biodiversiteit', de ecologische conservatiebehoeften en de culturele waarde van traditionele Aziatische geneeskunde. The Millennium Ginseng Project van de Taiwanese designer Kuang-Yi Ku, die in 2018 de Gijs Bakker Award won voor zijn 'Tiger Penis Project', zoekt naar manieren om deze gecompliceerde situatie op te lossen. Hij heeft samen met wetenschappers een serie nieuw gekweekte ginsengsoorten gemaakt die conceptueel en cultureel veel sterker zijn dan de wilde versie. Het resultaat is een fascinerende 'hybride-geneeskunde' die Westerse wetenschap en traditionele Chinese geneeskunde combineert. 

Florapanels | Natuurfragmenten met epifyten in Rozet te Arnhem
© Green Design Studio van Rey

Een (gezond(e)) werkplek en huis

In de ruimtevaart is veel onderzoek gedaan naar gesloten micro-ecosystemen, waardoor astronauten langere tijd in de ruimte kunnen blijven. Florapanels, micro-tuinen die zich voeden met CO2 en dode bladeren, zijn gebaseerd op dit onderzoek. Het water in het systeem heeft zijn eigen cyclus: het wordt geabsorbeerd, verdampt en drupt opnieuw op de wortels, zodat Florapanels zelfstandige onderhoudsvrije wereldjes zijn binnen een gasdicht transparant blok dat op een muur, een plafond of een vloer kan worden gemonteerd. De ontwerpers willen architecten inspireren planten te integreren in design, zodat er meer geluk en ontspanning in huizen en kantoren wordt gebracht.

Play video

The Office Jungle is een experimentele kantooromgeving bedacht door designer Ingmar Nieuweboer, die probeert lichaamsbeweging en sensorische rijkdom op de werkvloer te integreren, zodat mensen zich beter voelen op kantoor. The Office Jungle is een speels en radicaal herontwerp van de kantoorruimte met een klimrek dat altijd maar zittende werknemers (Nederlanders zitten van alle Europeanen het meest) wil aanmoedigen nieuwe manieren van beweging te ontdekken tijdens hun werk. 

What if Lab: Leolux 2030

Ruimtelijk-designstudio Studio LONK (Celine de Waal Malefijt en Anna Dekker) en designfabrikant Leolux presenteren een inspirerende visie op hoe onze thuisomgeving er in 2030 uit zal zien. Tegen die tijd heeft de zogenoemde 'synthetische generatie' de huizenmarkt betreden, een generatie die minder materialistisch is en meer aandacht heeft voor authenticiteit, en die vaker woonruimte zal moeten delen als gevolg van verstedelijking en stijgende prijzen. Hoe kan deze generatie hun behoefte aan privacy vervullen? Dit intuïtieve concept van Studio LONK laat bezoekers een woonruimte uit de toekomst ervaren via soundscapes en wisselende panelen. 

Studio Anne Ligtenberg and Atelier Mats | Assembling Initiatives
© Studio Anne Ligtenberg and Atelier Mats + Object Studio

Studio Anne Ligtenberg and Atelier Mats werken vaak samen en zijn onlangs begonnen te onderzoeken wat er gebeurt wanneer je design gebruikt om objecten weer wat menselijker te maken. Mensen willen in een mooie omgeving leven, ze willen zich gehoord en begrepen voelen, en ze willen dingen doen waardoor ze zich goed voelen. Met WE FEEL FINE laten Anne Ligtenberg en Mats Horbach zien hoe de producten die we gebruiken, de ruimtes waarin we leven, de systemen waar we onderdeel van zijn of de informatie die we verzamelen, allemaal met meer zorg en aandacht moeten worden ontworpen, zodat we ons allemaal wat beter kunnen voelen.

Studio Nienke Hoogvliet | H.E.R.B.S.
© Hannah Braeken

Gezonde stoffen en kleding

De schadelijke chemicaliën in textiel tasten niet alleen de natuur aan, maar dringen ook ons lichaam binnen via onze huid en kunnen zo afwijkingen en ziektes veroorzaken. Studio Nienke Hoogvliet richt zich op praktische onderzoeken, experimenten en projecten over de impact van de mens op de omgeving. Een van deze projecten, H.E.R.B.S., bestudeert de mogelijkheid dat textiel stoffen vrijgeeft die juist goed zijn voor onze gezondheid en huid. Kruiden staan bekend om hun geneeskundige krachten en worden op veel manieren gebruikt om bij te dragen aan onze gezondheid, in de vorm van voedsel, medicatie of cosmetica. In dit project vraagt Hoogvliet zich af of kruiden dit effect ook zouden kunnen hebben wanneer ze worden gebruikt als textielverf. In een interactieve installatie maakt ze van afgedankte kleding (meegenomen door bezoekers) nieuw, gezonder textiel dat kruiden uitademt.

Pauline Agustoni | Mastectomy Caregiver

Voor haar afstudeerproject aan Design Academy Eindhoven heeft Pauline Agustoni contact gezocht met vrouwen die herstellen van een borstamputatie. Mastectomy Caregiver toont interviews met specialisten en patiënten die vertellen hoe vervelend kleding is die niet flexibel genoeg is om vrouwen met een borstamputatie vrij te laten bewegen, en waarvan de zomen hun littekens irriteren. De oplossing van Agustoni is een zachte, comfortabele trui die het armgebied veel bewegingsruimte geeft. Het ontwerp heeft ook een uitgesproken kraag, omdat de meeste vrouwen die ze sprak niet willen dat hun decolleté zichtbaar is. Het resultaat is een prachtige trui in verschillende modellen en kleuren, die er totaal niet medisch uitziet.

Alissa + Nienke | The Sun Show

A+N (Alissa van Asseldonk en Nienke Bongers) werd in 2013 opgericht en is een studio die zich bezighoudt met materiaalonderzoek en -ontwerp. Bij DDW onderzoeken ze de toekomst van raamdecoratie en presenteren nieuw ontworpen projecten en grootschalige experimenten. Dit gaat van geweven textielpanelen met patronen die openen en sluiten op basis van zonlicht (ontworpen voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in samenwerking met TextielLab Tilburg) tot jaloezieën van geweven uitgeknipte patronen van gerecyclede raampanelen voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. 

Paisley Fried | Somatic Symptoms
© Nicole Marnati

Paisley Fried is oud-student van DAE en presenteert Somatic Symptoms, een zeer persoonlijke, mooie en spannende collectie kledingstukken die sensorische simulaties creëren. Elk stuk vertegenwoordigt, zowel visueel als tastbaar, de fysieke symptomen van ongemakken die worden veroorzaakt door depressie- en angststoornissen. Een label vertelt bij ieder kledingstuk wat de symptomen zijn. Door de kleding een tijdje te dragen, kunnen mensen voelen wat het is om deze symptomen te hebben. Het project wil mensen die niet bekend zijn met depressie of angsten, of mensen die denken dat het een taboe is om over deze zaken te praten, geestelijke-gezondheidsproblemen beter laten begrijpen.