Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Dutch Design Week stelt ambassadeurs van 2021 voor

16 July 2021

2 min min. leestijd

Floris Alkemade, Natsai Audrey Chieza en Christien Meindertsma zijn de ambassadeurs van de 20e editie van Dutch Design Week (DDW). Zij ontwikkelen speciaal voor deze editie drie unieke werken. Hiermee geven zij hun eigen invulling aan het DDW-thema The Greater Number, onze zoektocht naar het 'betere getal' als reactie op de ongebreidelde groeiverslaving van de mensheid.

De ambassadeurs van DDW21

Elk jaar stelt DDW mensen uit het ontwerpveld aan als pleitbezorgers van design in het algemeen en DDW in het bijzonder. Volgens Dutch Design Foundation – de organisatie achter DDW – vertegenwoordigt het drietal bij uitstek de hedendaagse en meest urgente stemmen van het ontwerpveld van nu en de toekomst.

Floris Alkemade © Martin Dijkstra

Floris Alkemade

Op DDW21 presenteert architect en voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade namens het College van Rijksadviseurs en samen met World Design Embassies een tentoonstelling in de vorm van een labyrint. Alkemade: “De weg naar de toekomst is geen rechte lijn, maar een continu zoeken, dwalen en van richting veranderen. Het project gaat over het vinden van nieuwe wegen, over anders kijken naar dingen. Verandering is een kunst die improvisatie, durf en verbeeldingskracht vereist.”
 
De tentoonstelling is een vertaling van zijn essay 'De Toekomst van Nederland. De kunst van richting te veranderen'. Daarin beschrijft hij de grote uitdagingen waar wij als land voor staan en hoe we antwoorden kunnen geven op complexe vraagstukken als klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, maar ook woningnood, vergrijzing en eenzaamheid.

Natsai Audrey Chieza © Toby Coulson

Natsai Audrey Chieza

Voor DDW21 is ontwerper en oprichter Faber Futures Natsai Audrey Chieza uitgenodigd om als ambassadeur het project Bio Stories te ontwikkelen. Hierin onderzoekt ze de complexe dynamieken rondom synthetische biologie; het ontwerp van levende organismen. Chieza: “Technologie en design hebben een belangrijke rol gespeeld in het creëren van een wereld waarin de natuur niet kan gedijen. Maar het ligt in onze macht om dat te veranderen. Dit betekent dat we moeten erkennen dat synthetische biologie niet gaat over het ontwerpen van spullen, maar over het ontwerpen van systemen waarin bloei, zorg en gelijkheid centraal staan."

Dit type ontwerp roept heftige reacties en diverse ethische en fundamentele vragen op over de rol van ontwerp in relatie tot de natuur. Daarom presenteert Natsai Audrey Chieza op DDW21 het project Bio Stories; een 3-daags forum waarin ze met de Nederlandse ontwerpcommunity in gesprek gaat over wat voor soort relaties we willen hebben met de natuur. Bio Stories vormt de opmaat voor het werk dat Chieza ontwikkelt op het World Economic Forum Global Futures Council on Synthetic Biology. In deze raad zal zij reële ideeën, inzichten en provocaties uit lokale dialogen ter tafel brengen.

Christien Meindertsma © Martin Dijkstra

Christien Meindertsma

Kunstenaar en ontwerper Christien Meindertsma is uitgenodigd als ambassadeur van DDW21 om een nieuw project te ontwikkelen dat de relatie tussen objecten en mensen onderzoekt. In haar werk gaat Meindertsma dieper in op de origine, waarde en betekenis van materialen en producten. De interactieve installatie en tentoonstelling Sharing Elements is tijdens DDW21 te zien in Microlab (Strijp-S).
 
Meindertsma: “In 2007 maakte ik het boek PIG05059 en toonde daarmee het duizelingwekkende aantal producten waarin een gemiddeld varken terechtkomt. Nu, anno 2021, ben ik benieuwd: waar ben ik van gemaakt? Waar komen mijn elementen en deeltjes vandaan? Waar gaan ze naartoe? Zonder dat we ons er in het dagelijks leven bewust van zijn, zijn we met plekken over de hele wereld verbonden via de materie die ons vormt. Ons lichaam is – zoals veel producten – slechts een tijdelijke tussenstop voor de elementen waaruit het universum bestaat. Met dit nieuwe project Sharing Elements wil ik samen met interaction designer Joel Gethin Lewis laten zien hoe deze elementen een tijdje in ons lichaam blijven hangen en dan weer verder gaan.”

Download persbericht (Engels)

Download

Download persbericht (Nederlands)

Download