Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The Watershed Moment

We worden overspoelt met de onvermijdelijke realiteit dat ons eco-systeem aan het instorten is. Kunnen we dat tij nog keren?

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Natural coloring with tulip pigments — © Studio Tjeerd Veenhoven

Een overzicht van langlopende onderzoeken en methodieken gericht op het opwaarderen van organische materialen en lokale productie. Middels Design Research ontwikkelt Tjeerd Veenhoven nieuwe waardeketens die duurzame consumptie mogelijk maken en bijdragen aan het herstel van ons eco-systeem.

Langlopende onderzoeken in het opwaarderen van organische materialen en lokale productie.

In zijn studio in Groningen werkt Tjeerd Veenhoven aan de ontwikkeling van duurzame waardeketens op basis van lokale organische materialen. Dit zijn langlopende projecten en beslaan een grote variëteit aan materialen, technieken, sectoren en producten. Tjeerd Veenhoven presenteert op DDW2023 vijf onderzoeksprojecten in verschillende stadia van ontwikkeling waarbij aandacht wordt besteed aan het materiaal, de waardeketen, de stakeholders, de technologie, het creatieve proces, en de methode van onderzoek.

De titel van de tentoonstelling is "The Watershed Moment" en refereert aan het moment dat de dijk breekt en de overspoeling niet meer te stoppen is. De titel reflecteert het verslagen gevoel dat we allemaal kennen nu we doorlopend geconfronteerd worden met de schade die we ons eco-systeem toebrengen. En wellicht is het tij niet meer te keren maar proberen moeten we het zeker, met gezwinde spoed, een holistische visie, maar ook met een misschien wat naïeve positiviteit.

In de tentoonstelling presenteert Tjeerd projecten die gaan over veenmos, lisdodde, tulpen, schimmels en diverse andere organische grondstoffen. Sommige uitkomsten zijn al op de markt, anderen zijn speculatief.

Building materials from Wetland Fibers — © Studio Tjeerd Veenhoven

Mycelium Pixel Printer — © Studio Tjeerd Veenhoven

Lisdodde Eerste Oogst — © Studio Tjeerd Veenhoven

Reed Sandwich Panel — © Studio Tjeerd Veenhoven