Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

The Watershed Moment

We worden overspoelt met de onvermijdelijke realiteit dat ons eco-systeem aan het instorten is. Kunnen we dat tij nog keren?

Natural coloring with tulip pigments — © Studio Tjeerd Veenhoven

Een overzicht van langlopende onderzoeken en methodieken gericht op het opwaarderen van organische materialen en lokale productie. Middels Design Research ontwikkelt Tjeerd Veenhoven nieuwe waardeketens die duurzame consumptie mogelijk maken en bijdragen aan het herstel van ons eco-systeem.

Langlopende onderzoeken in het opwaarderen van organische materialen en lokale productie.

In zijn studio in Groningen werkt Tjeerd Veenhoven aan de ontwikkeling van duurzame waardeketens op basis van lokale organische materialen. Dit zijn langlopende projecten en beslaan een grote variëteit aan materialen, technieken, sectoren en producten. Tjeerd Veenhoven presenteert op DDW2023 vijf onderzoeksprojecten in verschillende stadia van ontwikkeling waarbij aandacht wordt besteed aan het materiaal, de waardeketen, de stakeholders, de technologie, het creatieve proces, en de methode van onderzoek.

De titel van de tentoonstelling is "The Watershed Moment" en refereert aan het moment dat de dijk breekt en de overspoeling niet meer te stoppen is. De titel reflecteert het verslagen gevoel dat we allemaal kennen nu we doorlopend geconfronteerd worden met de schade die we ons eco-systeem toebrengen. En wellicht is het tij niet meer te keren maar proberen moeten we het zeker, met gezwinde spoed, een holistische visie, maar ook met een misschien wat naïeve positiviteit.

In de tentoonstelling presenteert Tjeerd projecten die gaan over veenmos, lisdodde, tulpen, schimmels en diverse andere organische grondstoffen. Sommige uitkomsten zijn al op de markt, anderen zijn speculatief.

Over

Studio Tjeerd Veenhoven (STV) ontwikkelt en ontwerpt duurzame materialen en producten. STV heeft uitgebreide kennis van het opwaarderen van organische reststromen voor toepassingen in verschillende sectoren zoals interieur, fashion en bouw.

Building materials from Wetland Fibers — © Studio Tjeerd Veenhoven

Mycelium Pixel Printer — © Studio Tjeerd Veenhoven

Lisdodde Eerste Oogst — © Studio Tjeerd Veenhoven

Reed Sandwich Panel — © Studio Tjeerd Veenhoven

Partners
Strijp-S area, Microlab Hall, Kastanjelaan 400 , Map No. 3
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig