Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) The space between us

Van voorwerpen naar relaties

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Finnegan Shannon, Do you want us here or not — © Courtesy MMK, Photo: Diana Pfammatter

Wie of wat bepaalt de functie van een voorwerp? Is een stoel nog wel een stoel als hij tentoongesteld staat in een museum? Maker, plek en context: ze bepalen de betekenis van een voorwerp. The space between us bevraagt de functie van ontwerp en de rol van het museum.

Relational Design

The space between us strekt zich uit over de tien zalen van de Oudbouw. Hier komen werken van kunstenaars en ontwerpers uit de museumcollectie samen met bruiklenen, onder andere van alumni van Design Academy Eindhoven. Het startpunt van de tentoonstelling is relational design. Deze vorm van ontwerp onderzoekt de invloed van voorwerpen en hun ontwerpprocessen. Zo bevraagt Finnegan Shannon de toegankelijkheid van musea. Deze maker plaatst houten bankjes in de tentoonstelling die juist waar je juist wél op mag zitten. Op de bankjes staan teksten als ‘This exhibition has asked me to stand for too long. Sit if you agree’ en nodigt bezoekers uit die, om welke reden dan ook, even willen rusten.

Niet alleen kijken, ook doen

The space between us daagt je uit om niet alleen te kíjken, maar vooral ook om te dóen. Ga de interactie aan met de werken die je ziet, de ruimtes waarin ze staan én de bezoekers die je tegenkomt. Speel bijvoorbeeld een potje tafelvoetbal op de FeetBall Rietveld Table van Surasi Kusolwong. In zijn werk zie je Nederlandse klompen en een Gerrit Rietveld-tafel; twee internationaal bekende voorbeelden van Nederlands ontwerp. Met zijn ontwerp zet de kunstenaar je tijdens het spel aan het denken over het nationalistische karakter van de sport.

Embassy of Inclusive Society

The space between us kwam tot stand in samenwerking met de Embassy of Inclusive Society. Embassy of Inclusive Society is onderdeel van World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation. Embassy of Inclusive Society ziet inclusie als een doorlopend proces van leren en ontleren. Welke vaardigheden en gewoonten moeten we vasthouden of loslaten om op een goede manier samen te leven? En hoe spelen ontwerpers en ontwerp daarbij een rol? Met installaties, activiteiten en experimenten ontdek je in de zaal van Embassy of Inclusive Society inclusie op een actieve manier.

Makers
In de tentoonstelling is werk te zien van: Afonso de Matos / Aydan Murtezaoğlu / Alice Watel / Can Altay / Carl Andre / Comfort Ball / Community Couture & Snootie Studios / El Lissitzky / Enzo Mari / Finnegan Shannon / Gabriel Fontana / Gerrit Rietveld / Joe Scanlan / Koki Tanaka / Lana Čmajčanin / Li Mu / Luna Maurer / Piero Gilardi / Radha D’Souza & Jonas Staal / Robert Glas / Sarah Ross / Studio Corvers / SUPERFLEX / Surasi Kusolwong / Tadhg Read / Tania Bruguera / Tord Boontje / Umbrella Movement / Yassine Ben Abdallah.