Zoeken

Sluit zoeken
Cringe or Cool?

(Archief) Alkaloid Dream

Dit project was onderdeel van DDW 2023

De zaden afkomstig van Areca-bomen omvatten alkaloïden. In Taiwan is de betelnotenindustrie een probleem geworden dat de overheid moet oplossen, gezien de wijdverbreide overmatigheid ervan. Deze installaties vatten tegenstrijdige ambities samen via de beeldtaal van de betelnootindustrie.

Betelnoot

De zaden van Areca bomen bevatten alkaloïden, met name arecaidine en arecoline. Bij het kauwen veroorzaken deze verbindingen bedwelmende, verslavende en kankerverwekkende effecten. Deze botanische soort wekt verhoogde alertheid, energie, euforie en ontspanning op, en vertoont psychoactieve gelijkenissen met nicotine.

De wortels van de Taiwanese betelnootindustrie liggen in de jaren 1970, toen de modernisering begon. De regering begon met de bouw om de economie te stimuleren, terwijl de verstedelijking leidde tot een tekort aan arbeidskrachten op het platteland. Boeren pasten hun gewassen aan omdat de wereldhandel de waarde verlaagde. Deze samenloop van industriële veranderingen en landbouw stimuleerde de groei van betelnoten, die bekend staan om hun gemak en winstgevendheid. De groeiende arbeidersklasse, verleid door de zintuiglijke aantrekkingskracht, verhoogde de vraag.

Paradigmaverschuiving

Modernisering, een integraal facet van menselijke vooruitgang, wordt meestal gezien als een proces dat problemen oplost. Toch is de betelnootindustrie in Taiwan onbedoeld een bijproduct van de modernisering geworden - een probleem dat de regering vandaag de dag moet oplossen, gezien de alomtegenwoordige overdaad.

Aan die fragmenten die achtergelaten werden tijdens de oneindige reis van een "superieure toekomst".

Dit project dient als een reflectief prisma dat de controversiële aspecten van de betelnootindustrie en het culturele milieu in Taiwan weerspiegelt en tegelijkertijd de ogenschijnlijk lineaire progressie binnen de samenleving ondervraagt. Door de visuele taal uit de betelnootindustrie te combineren, kapselen deze installaties tegenstrijdige aspiraties van de samenleving in.

Betel Cracker 2000

Andere deelnemers

Cringe or Cool?

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Cringe or Cool?