Zoeken

Sluit zoeken
Tools & Crafts

(Archief) Atelier Iris Nijenhuis

Eén basis, maar geen definitieve vorm. Niets is vooraf bepaald of permanent. De ontwerpen van Iris Nijenhuis zijn voor nieuwsgierigen onder ons.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Atelier Iris Nijenhuis — © Ilco Kemmere

Iris Nijenhuis onderzoekt de potentie van textiel en probeert er constructieve waarde aan te geven, zonder gebruik van naaimachine, steken of lijm. Ze ontwikkelde een techniek waarbij de stof in kleine puzzelstukjes wordt gesneden die de basis vormen van het oneindige ontwerpproces.

Eén basis, maar geen definitieve vorm. Niets is vooraf bepaald of permanent.

Iris Nijenhuis is een in Amsterdam gevestigde mode- en productontwerper met een passie voor experimentele vormen en structuren. Ambachtelijk vakmanschap en innovatieve technieken gaan hand in hand in haar werk, waaronder opvallende accessoires en interieurobjecten van laser gesneden textiel. Ze heeft een voorliefde voor oude kleding, gebruiksvoorwerpen en meubels en waar mogelijk combineert ze op respectvolle wijze oud en nieuw.

Iris onderzoekt de potentie van textiel en probeert er een constructieve waarde aan te geven, zonder gebruik van naaimachine, naaiwerk of lijm. Door te experimenteren met lasersnijden ontwikkelde ze een techniek waarbij de stof in kleine puzzelstukjes wordt gesneden die de basis vormen van het ontwerpproces. Door de stukken handmatig met elkaar te verbinden, ontstaan inspirerende vormen en structuren.

Omdat haar techniek zich ook leent voor draagbare design, en haar intrinsieke motivatie is om toegankelijke items te creëren waar het publiek van kan genieten, ontwikkelde ze een vernieuwende en vrolijke sieradencollectie. Maar het modulaire systeem biedt zoveel mogelijkheden dat ze de komende jaren haar techniek wil toepassen in interieur objecten.

Andere deelnemers

Tools & Crafts

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Tools & Crafts