Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Health

(Archief) Intimate Implant

Samenleven met technologie in ons lichaam

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Jasper Zijlstra

Beeld je in dat je een jaar lang nauw samenleeft met een implantaat in je lichaam. Een implantaat dat je helpt genezen en nieuwe lichaamsdelen laat groeien.

Afscheid

Er ontstaat een hechte relatie waarin jullie voor elkaar zorgen, totdat het implantaat zichzelf volgens afspraak opoffert. Niet lang daarna ontvang je een emotioneel afscheidsbericht van het implantaat, waarin het reflecteert op jullie connectie – en op de band tussen mens en technologie.

Deze speculatieve ervaring gaat over de emotionele relatie tussen mens en technologie, een thema dat in de wetenschap nog weinig aandacht krijgt. Vanuit het perspectief van drie regeneratieve implantaten – een nieuw type implantaten die afbreken en worden vervangen door nieuw lichaamseigen weefsel – verkent Burgers scenario's waarin mens en technologie intiem samenleven.

Hoe is het voor technologie om zo dienstbaar te zijn aan de mens, hoe leven we harmonieus samen met technologie, en wat als technologie haar beloftes niet nakomt?

Interdisciplinaire samenwerking

Intimate Implant is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Manon van Daal en Anne-Floor de Kanter. Zij zijn onderzoekers in Bioethiek bij de (sub)afdeling Bioethics and Health Humanities (UMC Utrecht).

Ivar Pel

Ivar Pel

Ivar Pel

Ivar Pel

Andere deelnemers

Embassy of Health

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Embassy of Health