Zoeken

Sluit zoeken
The Product Chronicles

(Archief) Kairos

Dit project was onderdeel van DDW 2023

Hoe we tijd waarderen ligt ten grondslag aan onze huidige ecologische crisis. Tijd wordt gewaardeerd als geld en daarom willen we dat dingen snel worden gerealiseerd. Als we de tijd vanuit een ander perspectief waarnemen, geven we de natuur en onszelf de tijd om andere perspectieven te laten ontstaa

De kloktijd vergeten

De overtuiging dat tijd geld is, is diepgeworteld in onze huidige maatschappij. Nienke Hoogvliet en Tim Jongerius denken dat deze overtuiging ten grondslag ligt aan de huidige ecologische crisis. Wanneer we meer tijd zouden nemen voor ontwerpen en produceren, zouden producten beter doordacht worden en daardoor langer meegaan en minder grondstoffen verspillen.

In onze huidige maatschappij lijken we vooral in ‘Chronos’ tijd te leven. De Griekse god Chronos staat voor meetbare tijd en continuïteit: een tijdsbeleving gebaseerd op de klok. Maar de Grieken kenden nog een god van de tijd: Kairos, de god van het juiste moment. Door rust, aandacht en zorgvuldigheid ontstaat de mogelijkheid dit moment te pakken. Nieuwe ideeën en ontdekkingen kunnen zo ontstaan in een Kairos moment. Zo kunnen door alertheid, creativiteit en verwondering in het moment mogelijkheden worden bedacht die bijdragen aan een betere toekomst.

In de interactieve installatie ‘Kairos’, wordt de bezoeker uitgenodigd uit om de kloktijd even te vergeten en ruimte te geven aan het moment.

Andere deelnemers

The Product Chronicles

Vorige Volgende

Andere deelnemers

The Product Chronicles