Zoeken

Sluit zoeken
Embassy of Health

(Archief) Smoke-free Living for All

Laagdrempelig in gesprek over een rookvrij leven voor iedereen.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
In conversation — © Muzus

Iedereen heeft het recht op een lang en gelukkig leven, maar niet iedereen heeft gelijke kansen. Roken is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsongelijkheden. Met dit project onderzoeken we hoe we een rookvrije toekomst kunnen creëren door mensen te betrekken in het gesprek over roken.

Gezondheidsverschillen in de samenleving

Roken is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsachterstanden. Mensen met een lage opleiding profiteren veel minder van het beleid en maatregelen om te stoppen met roken. Zij hebben meer moeite om van het roken af te komen en ondervinden grotere gevolgen voor hun gezondheid van het roken. Terwijl iedereen in Nederland het recht heeft op een lang en gelukkig leven, heeft niet iedereen gelijke kansen.

De impact van roken

In het programma Rookvrij Leven voor Iedereen werkt Muzus met een social design aanpak in twee wijken in Hilversum en Harderwijk gezamenlijk met wijkbewoners aan een verbeterde toegang tot stoppen met roken-zorg. We doen dit samen met Pharos, de GGD, professionals uit de sociale sector en de zorg, sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen. In het programma werken tientallen wijken in heel Nederland met deze wijkaanpak. De leerlessen uit Hilversum en Harderwijk delen we binnen het programma met als doel een rookvrije wereld voor iedereen. Muzus is tot het eind van dit jaar druk bezig in en met de wijken om oplossingen te ontwerpen.

Hoe ga jij het gesprek aan?

Het gesprek voeren over (mee)roken is vaak moeizaam. Terwijl eigenlijk 80% van de mensen wil stoppen met roken. Muzus verkent hoe je laagdrempelig hierover kan praten en raakvlakken kan vinden met andere onderwerpen en op andere plekken, zoals de sportclub, je vriendengroep, op school bij je kinderen of in het buurthuis. Hoe ga jij het gesprek aan?

Hiervoor ontwikkelde Muzus de Praatpeuk. De praatpeuk is ontwikkeld naar idee van Lot Broos die extra steun zocht tijdens het stoppen. De knuffelpeuk heeft ze samen met haar moeder, ooit ook een verstokt rookster, gemaakt om heerlijk te omarmen in tijden van nood. De praatpeuken zoals nu gebruikt in de wijken zijn gemaakt door kunstenares Emmeke Eijsbouts.

Bij het Klokgebouw is een foto-expositie te bekijken waarin de praatpeuken centraal staan. De foto's zijn gemaakt door fotograaf Sas Schilten.

In conversation — © Muzus

Praatpeuk — © Muzus

In conversation — © Muzus

Andere deelnemers

Embassy of Health

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Embassy of Health