Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

THE NEW AESTHETICS OF WASTE

In samenwerking met het Hout en Meubel college

DCD x Link&co during the Salone di Mobile

Waar eindigt de verantwoordelijkheid van ontwerpers, producenten en retailers bij het bevorderen van de circulaire economie? Is het bij datasheets of cradle-to-cradle? Wij geloven dat er meer is. Door de schoonheid van materialen te tonen, kunnen we ons afvragen of ze ooit echt afval waren.

Een nieuw perspectief

Gedragsverandering is een cruciaal, maar vaak over het hoofd gezien, element in het bevorderen van de circulaire economie. Bij Dutch Circular Design zijn we toegewijd aan het aanpakken van deze kloof met onze aanpak. Onze missie reikt verder dan alleen het verbeteren van processen en materialen; we willen ook de manier veranderen waarop mensen afval waarnemen.

We hebben ontdekt dat mensen minder geneigd zijn om effectief te recyclen wanneer ze niet zien waar hun afval terechtkomt. Daarom leggen wij de nadruk op het zichtbaar maken van afval in onze ontwerpen, om te laten zien dat recycling werkt en kan leiden tot hoogwaardige, innovatieve producten.

Deze visie beïnvloedt zowel ons ontwerpproces als de esthetiek van onze producten. Het balans vinden tussen het herkenbaar houden van afval en de visuele aantrekkingskracht ervan is een uitdaging, maar het stimuleert ons om nieuwe creatieve mogelijkheden te verkennen en schoonheid opnieuw te definiëren. Deze reis is niet alleen noodzakelijk, maar ook opwindend, omdat het leidt tot innovatieve oplossingen voor zowel design als duurzaamheid.

Samenwerking met het HMC

Dit jaar, tijdens Dutch Design Week, hebben de ontwerpers van Dutch Circular Design samengewerkt met studenten van HMC om een collectie nieuwe ontwerpen te creëren die de verborgen schoonheid van afgevoerde producten benadrukken. Deze samenwerking bracht ervaren ontwerpers en opkomend talent samen om creatieve manieren te verkennen om afvalmaterialen om te zetten in functionele en visueel aantrekkelijke stukken.

De collectie laat zien hoe materialen die normaal gesproken als afval worden beschouwd, opnieuw kunnen worden vormgegeven tot iets waardevols. Het mengt creativiteit met duurzaamheid om conventionele ideeën over afval en recycling uit te dagen.

Deze samenwerking tussen Dutch Circular Design en HMC-studenten is een bewijs van de kracht van samenwerking en een gedeelde visie voor een meer circulaire, duurzame toekomst in design. Tijdens Dutch Design Week toont de collectie aan hoe afval kan worden omgevormd tot mooie, doelgerichte creaties en onderstreept het belang van educatie en creatieve probleemoplossing bij het aanpakken van milieuproblemen.

Over Dutch Circular Design

Wij zijn Dutch Circular Design, een stichting die feitelijk een nieuwe Nederlandse ontwerpbeweging is. Wij stimuleren ontwerpers om afval te laten bepalen hoe hun producten eruitzien. Dit is de enige manier waarop mensen zelf kunnen zien en geloven dat de circulaire economie om hen heen plaatsvindt, en hen zo aanmoedigen om hierop in te spelen. Op deze manier willen wij samen een betere en mooiere wereld creëren.

VivErdie industries

No waste chair

WasteCraft

Partners