Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

Linea

ā€œLineaā€ stelt een samenwerkingsnetwerk voor als een alternatieve manier om goederen te produceren in de Charente regio in het zuidwesten van Frankrijk

Photo by Daniel Elkayam

Het project is gericht op het cultiveren van nieuwe praktijken en samenwerkende productienetwerken die overeenkomen met de materiƫle en sociale omgevingen waarin ze opereren.

Opnieuw nadenken over productiesystemen

De regio is rijk aan vruchtbare grond en steengroeven en heeft zich kunnen ontwikkelen door het beheersen van ambachten en vaardigheden voor de productie van consumptiegoederen, waardoor handel en industriƫle productie een integraal onderdeel zijn geworden van de identiteit van de regio. De huidige productiemodellen zijn echter afhankelijk van voortdurende ontginning van waardevolle natuurlijke hulpbronnen, complexe geglobaliseerde toeleveringsketens en industriƫle normen die traditionele knowhow verdoezelen - wat bijdraagt aan de groeiende instabiliteit van wereldwijde ecologische en sociale systemen.

Door middel van materiaal- en esthetisch onderzoek identificeert Linea potentiƫle verbindingen tussen lokale actoren die zowel het milieu als de lokale gemeenschap ten goede kunnen komen. Het herdenkt de productie van goederen als een proces van collectieve inspanning, waarbij het traditionele touwslaan wordt verweven met het beroemde Limoges porselein en de oesterindustrie van Charente-Maritime, wat resulteert in een collectie lokaal gewortelde objecten.

De objecten zijn gemaakt van een nieuwe porseleinsamenstelling die gebruik maakt van de grote hoeveelheden schelpenafval in de regio om de hoeveelheid gewonnen mineralen in de klei aanzienlijk te verminderen en de afhankelijkheid van offshore aanvoer te minimaliseren. De vormen zijn geĆÆnspireerd op schepen die in La Chapelle-des-Pots zijn gevonden en zijn zo gemaakt dat er op verschillende manieren touwen in verwerkt kunnen worden. Het is een eerbetoon aan de kunst van het knopen maken, terwijl de traditionele kennis van het touwslaan, die in de regio bijna verloren is gegaan, behouden blijft.

Over Studio Noff

Noff is een op onderzoek gebaseerde ontwerpstudio, opgericht door Daniel Garber en Amalia Magril. Door middel van diepgaand onderzoek naar productiesystemen, toeleveringsketens en esthetische culturen gebruikt het duo design om sociale, ecologische, historische en politieke kwesties aan te pakken om meer holistische manieren van productie en consumptie te bevorderen.

Photo by Daniel Elkayam

Photo by Daniel Elkayam