Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma

CLOUD CUCKOO LAND

De visualisatie van een utopische stad waar alles kan en mag, waar skatecultuur en stedelijk design samenkomen in een harmonieuze symbiose.

Cloud Cuckoo Land 1

Dit jaar wil studio mo man tai in samen met de skate community van Eindhoven “Cloud Cuckoo Land” presenteren bij Pennings Foundation; een experiment in inclusieve participatie en co-creatie waarbij skaters uitgedaagd worden om mee te denken om de stad te transformeren in een skateboardparadijs.

Co-creatie

Stel je voor: Eindhoven, een stad waar skaters niet alleen gebruikers van de stedelijke ruimte zijn, maar ook de ontwerpers. Wat zou er gebeuren als skaters Ă©cht betrokken worden bij het creatieve proces van stadsplanning? Het antwoord zal aan het einde van DDW te zien zijn als resultaat van "Cloud Cuckoo Land".
Skaten wordt vaak gezien als ‘tegencultuur’, een wereld waar vrijheid, creativiteit en rebellie samenkomen. Vroeger werden skaters gezien als de ‘luizen in de pels’ van architecten en stadsplanners, altijd op zoek naar een plek om hun ding te doen, vaak tot ergernis van de gevestigde orde.
Maar hoe zou het zijn als je de “creative minds” van skaters inzet en ze ziet als wegbereiders van stedelijke planning en design. "Cloud Cuckoo Land" benadrukt de waarde van skateboarders als ontwerpers van hun eigen ruimtes, met een speciale focus op de rol van Eindhoven als designstad.
Als design- en technologiestad biedt Eindhoven het ideale startpunt voor deze co-creatie workshop, die laat zien hoe skateboarders hun unieke perspectieven en creatieve oplossingen inbrengen bij het ontwerpen van openbare ruimtes.

Skate in een gallery

Tijdens DDW is bij Pennings Foundation ook de tentoonstelling ‘With one eye open’ geprogrammeerd. Midden in die tentoonstelling over visuele documentatie van graffiti en de graffitiscene komt ‘n mini skate ramp en worden skaters uitgenodigd die ook te gebruiken.
Er zal voor de duur van DDW een laagdrempelige workshop ruimte voorbehouden worden bij de ingang van de Pennings Foundation, waar bezoekers/deelnemers inspiratie, sketches, foto’s en ontwerpen kunnen toevoegen aan een aantal vooraf geselecteerde en gepresenteerde projecten.
Skaters beschikken over een uniek en diepgaand inzicht in hun ‘speel’-ruimtes. Hun dagelijkse interactie met stedelijke architectuur stelt hen in staat om functionele, uitdagende en esthetisch verantwoorde ruimtes te creĂ«ren, die niet alleen voldoen aan sociale en technische eisen, maar ook inspireren en aansluiten bij hun specifieke behoeften en voorkeuren.

‘Hart’-project

Met haar studio kiest Ulrike Jurklies elk jaar er voor om tijdens DDW een ‘hart’-project te presenteren, zonder commerciĂ«le bedoelingen, waarbij voor haar belangrijke sociale, gemeenschaps- of duurzaamheidsthema’s op een innovatieve wijze belicht worden.
Uiteindelijk zal dit interactieve project een brede groep gebruikers en ‘specifiers’ van de openbare ruimte een veelvoud aan nieuwe inzichten bieden die de toegankelijkheid, wederzijds begrip en innovatie van die ruimtes faciliteert.

Over studio mo man tai

Het label mo man tai van de gelijknamige studio staat bekend om kleurrijke designproducten maar elk jaar, tijdens DDW, presenteren we als studio persoonlijke projecten/installaties zonder enige commerciĂ«le bedoeling – dat wil zeggen dat we ons dan niet richten op klantwensen of dergelijke maar een installatie realiseren (vaak samen met partners) die een selectie aan waardes – gerelateerd aan belangrijke sociale, gemeenschaps- of duurzaamheidsthema’s - onder de aandacht brengen.

Cloud Cuckoo Land 2

Cloud Cuckoo Land 3