Zoeken

Sluit zoeken
Class of 24

Ecole Camondo

De Ecole Camondo biedt onderwijs op hoog niveau in interieurarchitectuur en design, gedurende 5 jaar, in Parijs en Toulon.

"Concept éco_temporain" by Pavel LOMAKIN — © Pavel LOMAKIN

Vier jonge Camondo-afgestudeerden in 2024, Alicia BEROUARD, Garance BOUCHER, Pavel LOMAKIN en Julie WEINBERGER, presenteren hun afstudeerprojecten. De projecten van de jonge Camondiaanse talenten behandelen thema's die inspelen op de uitdagingen van vandaag.

HET CREĂ‹REN VAN ONZE LEEFOMGEVING

“Concept éco_temporain
door Pavel LOMAKIN

Dit concept onderzoekt hoe we ervoor kiezen om in de toekomst te leven, te beginnen vandaag. Het gaat over het minimaliseren van onnodig afval, het verminderen van overmatig materiaalgebruik en het focussen op herbruikbaarheid, naast recycling. Deze structuur belichaamt die visie.

Net als een bouwpakket biedt het project modulaire elementen en objecten die kunnen worden samengesteld op basis van individuele behoeften en wensen, waardoor een duurzame en aanpasbare leefomgeving ontstaat. Onze levens en ruimtes evolueren, net als podia in een toneelstuk, en passen zich aan onze veranderende omstandigheden aan.

Geïnspireerd door scenografie en productontwerp is het project zowel tijdelijk als eigentijds, milieuvriendelijk en herbruikbaar. Houten structuren dienen als muren die de ruimte scheiden en animeren, en bieden plaats aan nuttige voorwerpen zoals apps op een smartphone. Alles kan worden gepersonaliseerd, zonder impact op het milieu, waardoor gebruikers actoren worden in hun eigen ruimte, die zich aanpast aan hun behoeften en hen vergezelt naar de toekomst. 

Naar de toekomst. Vandaag.

WELVAART OP ONZE PLANEET BEVORDEREN

“La Mère des Eaux
door Garance BOUCHER

In het hart van de Sainte-Beaume bergketen kunnen wandelaars hun toevlucht zoeken in een van de voormalige ijshuizen van het massief. Tijdens een stadswandeling langs de rivier de Huveaune tot aan de bron kunnen ze het gebied observeren en ontdekken voordat ze de schuilplaats bereiken. Water is een gevoelig onderwerp in de regio en er zijn veel infrastructuren gebouwd om het gebrek eraan te compenseren.

Maar moeten we onze toegang tot deze bron heroverwegen, of onze behoeften in termen van grondgebied heroverwegen? Dit is wat ik voorstel om te experimenteren met deze habitat. De lichtgewicht houten architectuur plaatst het gebruik van water in het middelpunt van onze activiteiten en nodigt ons uit om onze huidige gewoonten en levensstijl in vraag te stellen.

PRODUCTONTWERP EN VAKMANSCHAP

“Het geheim
door Julie WEINBERGER

Het geheim, zeggen ze, is wat je niet zegt.
Vroeger verborgen we zout in een kluis. Want een geheim beschermen is het ook verbergen. Maar hoe kunnen we tegenwoordig het idee van een geheim oproepen in een object?
Als we het over geheimen hebben, hebben we het over de grens tussen de kenner en de onkenner. Deze grens is duidelijk, maar ook kwetsbaar en de breuk ervan is onomkeerbaar.
Hier is het project verankerd in een symbolische, manifeste interpretatie. Onder het prisma van een zetel wordt geheimhouding ingeperkt en beschermd.

“Maison-Tissé
door Alicia BEROUARD

La Maison-Tissé, een oud Lyonnais gebouw genesteld in het hart van een hangende tuin in de Croix-Rousse, een voormalige zijde voorstad, verwelkomt reizigers en lokale bewoners met een passie voor materialen en levende dingen.

Gastvrijheid is een andere ervaring, waarbij emoties en sensaties een gevoelige reis vormen naar het hart van het lokale culturele en artistieke erfgoed.

Een tussenstop op een reis die uitnodigt tot ontdekking en inspiratie rond artistieke en culinaire creaties. Een ruimte-tijd intermezzo, dat een andere dynamiek vormt, in harmonie met de omgeving, de natuur,

Over Ecole Camondo

Ecole Camondo biedt onderwijs op hoog niveau in interieurarchitectuur en design. Over een periode van 5 jaar bestrijkt de opleiding het brede spectrum van beroepen die onder deze disciplines vallen. Op het snijvlak van kunst, economie, technologie en sociaal en milieubewustzijn.

"La Mère des Eaux" by Garance BOUCHER — © Garance BOUCHER

"The secret" by Julie WEINBERGER — © Julie WEINBERGER

"Maison-Tissé" by Alicia BEROUARD — © Alicia BEROUARD