Zoeken

Sluit zoeken
Class of 24

KABK Graduates of 2024

'Invisible Narratives' by N. Dundua — © Nika Dundua

Het project stelt de manieren ter discussie waarop historische en politieke verhalen worden geconstrueerd. Het onderzoekt verschillende lagen van mijn familiegeschiedenis, die Rusland, Oekraïne en Georgië omvat, en behandelt daardoor de geschiedenis van verschillende oorlogen in die regio's.

Ik werd geboren in een gezin dat je typisch post-Sovjet zou kunnen noemen. Mijn moeder, afkomstig uit Kyiv, Oekraïne, en mijn vader, een Georgiër uit Tbilisi, ontmoetten elkaar in Moskou kort voordat de Sovjet-Unie uiteenviel. In Moskou werd ik geboren. Als ik terugkijk, zie ik dat oorlog voortdurend op de achtergrond aanwezig was terwijl ik opgroeide, aangezien Rusland destijds bij verschillende militaire conflicten betrokken was, ook tegen de twee landen waar mijn ouders vandaan komen. Deze oorlogen waren echter nauwelijks zichtbaar in mijn dagelijks leven. Ik wist ook dat mijn grootmoeder, Zoya, de Duitse bezetting van Oekraïne tijdens de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, maar we spraken er zelden over.

Over Royal Academy of Art, The Hague

Nika Dundua is een kunstenaar, ontwerper en scenograaf gevestigd in Den Haag. Haar recente werk onderzoekt dominante verhalen en de misvormingen die ze creëren, met name hoe politiek, geschiedenis en geheugen zowel fysieke als digitale ruimtes vormgeven.

'Moulds in Soil' by T. Bega — © Timo Bega

'Domestic Daydreams' by L. Smišek — © Luka Smišek

'FAR FROM IT' by A. Botonaki — © Athina Botonaki

'Weaving Narratives of Hope' by A. Chargeshvili — © Aleksandra Chargeshvili