Zoeken

Sluit zoeken
Collaborations for Future

ice

You scream, I scream, we all scream… for ice cream! Maar wie schreeuwt voor Antarctisch ijs? Kom langs en proef ice™—gemaakt van zeespiegelstijging.

We need to talk about ice — © Merel Witteman

IJs gemaakt van zeespiegelstijging proeven? Bezoek de iceâ„¢ ijssalon, waar we ijs (het type op een stokje waar iedereen blij van wordt) gebruiken om te praten over ijs (het smeltende type op de polen). Wil je straks nog genieten van een ijsje op het strand? Tijd om het over ijs te hebben.

Wie wil er ijs?!

Het bekende liedje ‘You scream, I scream, we all scream for ice cream’ ofwel ‘Jij schreeuwt, ik schreeuw, we schreeuwen allemaal voor ijs!’ gaat wel op als het gaat om het type ijs dat we op een stokje of uit een hoorntje eten — maar niet als het gaat over het soort ijs dat in rap tempo smelt op de polen. Niemand schreeuwt om dat ijs. Maar dat ijs is wel het enige dat tussen ons en 58 meter zeespiegelstijging staat.

IJsbreker

De wetenschap is helder: het ijs op Antarctica, de Zuidpool, smelt sneller dan ooit. En dat leidt tot problemen: kustgebieden verdwijnen, oceaanstromen vertragen en pinguïns en zeehonden verliezen hun leefgebied. Actie is nodig. Maar hoe doorbreek je het ijs voor een probleem dat te groot lijkt om op te lossen? Hoe krijgen we mensen zover dat ze gaan praten — en uiteindelijk het probleem aanpakken — van dat smeltende ijs?

Welkom in de iceâ„¢ salon

Kunnen we de vorm van het geliefde-ijsje-op-een-stokje gebruiken om het te hebben over het genegeerde-ijs-op-de-polen? Kan je iets dat zo groot is vertalen naar iets dat zo klein is? Eigenlijk is er niet veel voor nodig: wat gesmolten poolijs, een stokje, en een vriezer. Welkom in de ice™ salon, waar we — nu we je aandacht hebben — moeten praten over ijs.

Over Merel Witteman

Merel Witteman combineert design-thinking met wetenschappelijke kennis, ideeën met uitdagingen, en ‘interessant’ met ‘leuk’ om maatschappelijke problemen aan te pakken—het liefst op een planetaire schaal.

ice™ made from sea level rise — © Merel Witteman

Different flavors of ice™ — © Merel Witteman

Shop opening soon... — © Merel Witteman

Partners