Zoeken

Sluit zoeken
Be bold, Be brave - UdK Berlin’s Brave new World

be seeing you

dystopische verkenningen van kunstmatige intelligentie in contexten van securitisazion

be seeing you ticket — © lukas henneberger

“be seeing you” onderzoekt kunstmatige intelligentie, objectdetectiesystemen en bewakingstechnologie in patriarchale structuren. Het artefact “Rover” detecteert en bestraft onmiddellijk kleine overtredingen en symboliseert een overdreven en dystopische visie op de mogelijkheden van surveillance.

Theorie

“be seeing you” verkent het snijvlak van kunstmatige intelligentie en veiligheid binnen het kader van maatschappelijke kwesties zoals racisme, classisme en seksisme. Het proefschrift onderzoekt kritisch hoe deze vooroordelen zijn ingebed in surveillancestructuren en onthult de ethische dilemma's die AI en haar datasets oproepen. Door deze sociale problemen aan te pakken, wil het project aanzetten tot een herwaardering van de huidige digitale praktijken en hun implicaties voor privacy en gelijkheid.

Technologie

Het project onderzoekt de technologische dimensies van kunstmatige intelligentie en objectdetectiesystemen. Het onderzoekt kritisch hoe AI-algoritmen en datasets de surveillancepraktijken beïnvloeden. Een belangrijk onderdeel is de aangepaste software die is ontwikkeld voor het “Rover”-artefact, speciaal ontworpen om kleine overtredingen te detecteren en categoriseren. Dit eigen programma maakt gebruik van geavanceerde objectherkenning om kleine misdrijven te identificeren en erop te reageren. Het werpt licht op de vooroordelen en beperkingen die inherent zijn aan dergelijke technologieën en benadrukt hun impact op privacy en veiligheid.

Werktuig

Het “Rover”-artefact belichaamt de theoretische en technologische verkenningen van het project. Het is ontworpen als een overdreven bewakingsinstrument en bevat een camera, microcomputer en ticketprinter om kleine overtredingen te controleren en te bestraffen. Dit tastbare object dient als kritiek op overmatige bewaking en symboliseert het dystopische potentieel van ongecontroleerde AI, terwijl het ook reflecteert op de implicaties van dergelijke technologieën in de hedendaagse maatschappij.

Play video

Over Lukas Henneberger

Mijn naam is Lukas en ik ben afgestudeerd in productontwerp aan de UdK Berlijn. Na mijn master ben ik gaan werken voor Jakob Timpe, Daniel Lorch en chmara.rosinke. Daarnaast geef ik les in digitaal ontwerpen aan de Academie voor mode en design in Berlijn en leid ik het fablab aan de Udk Berlin.

be seeing you rover — © lukas henneberger

be seeing you rover + ticket — © lukas henneberger

be seeing you future — © lukas henneberger