Het vulkanische tropische eiland Martinique, sinds de 17e eeuw een Caribisch Frans territorium, verbergt een verborgen werkelijkheid: het schandaal van het pesticide chloordecon.
oorzaken en gevolgen
Van 1972 tot 1993 werd er op Martinique met chloordecon gespoten, wat resulteerde in een ecologische ramp. De poging om financiële verliezen voor bananenexporteurs te voorkomen door bananensnuitkevers uit te roeien, leidde tot de besmetting van de bodem, het water, de flora en de fauna van Martinique voor de volgende 700 jaar.
natuurlijke oplossingen
Adsorptie' vestigt de aandacht van het vergeetachtige Franse vasteland op de vervuiling op Martinique. De museuminstallatie informeert kijkers over het veelzijdige schandaal en de mogelijke oplossing, waarbij natuurlijke koolstof, biochar genaamd, wordt gebruikt om chloordecon vast te leggen door middel van adsorptie.
uitdagingen van de voorgestelde installatie
Twaalf houtskooltotems vertegenwoordigen een door chloordecon veroorzaakt probleem en de bijbehorende actievekoolbron, waarbij elke gemarkeerde locatie een fragment van de culturele geschiedenis van Martinique met zich meedraagt. De kaart waarop ze geplaatst zijn geeft besmettingsniveaus weer en gaan vergezeld van catalogi waarmee bezoekers het verhaal verder kunnen uitdiepen.