Zoeken

Sluit zoeken
Revealing Hidden Value Through Design

Fibonacci inspired lamps made from ecofriendly PHA

Studio BL lanceert een serie verfijnde lampen van PHA – is dit het circulaire materiaal zonder microplastics dat duurzaam 3D-printen herdefinieert?

Baguio Table Lamps made from PHA by Studio BL — © Bastiaan Luijk

Ontdek het snijvlak van design, kunst en vakmanschap. De harmonieuze eigenschappen van het spiraal fyllotaxis patroon zijn met wiskundige precisie ontrafeld: Fibonacci-reeksen, symmetrie en gulden snede vormen de basis voor lampontwerpen – nu 3D-geprint met volledig biologisch afbreekbaar PHA.

PHA: de toekomst van circulair 3D printing?

Studio BL streeft naar het creëeren met FDM (Fused Deposit Modeling) 3D-print materialen die hoogwaardige kwaliteit en lage CO2-impact combineren. Sinds de oprichting in 2019 zijn hernieuwbare materialen van groot belang, maar hoe duurzaam zijn ze echt? Zijn materialen zoals PLA, afkomstig van hernieuwbare bronnen, daadwerkelijk duurzaam als ze alleen onder specifieke industriële omstandigheden biologisch afbreekbaar zijn? En wat betekent beperkte recyclebaarheid voor de circulaire economie?

In onze zoektocht naar duurzamere oplossingen ontdekten we PHA, een biopolymeer dat volledig biologisch afbreekbaar is in natuurlijke omgevingen zonder microplastics. PHA werd al in de jaren 1920 ontwikkeld, maar door hoge kosten pas in de jaren 1980 commercieel toegepast. Nu PHA beschikbaar is voor FDM 3D-printen tegen concurrerende prijzen, wat betekent dit voor de nabije toekomst?

Staan we aan het begin van een omslag; kan PHA een echt circulair, milieuvriendelijk alternatief bieden? Wat zijn de bredere implicaties zoals lokale productie, voedingsstofbronnen en schaalbaarheid?

Over Bastiaan Luijk

Studio BL (Bastiaan Luijk) ontwerpt lampen en interieurobjecten, geïnspireerd door de fascinerende schoonheid van patronen in de natuur, met de mogelijkheiden van hedendaagse digitale ontwerp- en productiemethoden. Studio bezoeken op de Haagweg 4 in Leiden? Vragen? E-mail Bastiaan: info@studiobl.nl

Andere deelnemers

Revealing Hidden Value Through Design

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Revealing Hidden Value Through Design