Zoeken

Sluit zoeken
Class of 24

Layers of Lino

‘Layers of Lino’ zal de mogelijkheden en nieuwe toepassingen van het duurzame materiaal linoleum verkennen in samenwerking met Forbo Flooring.

Woven Linoleum — © By Anton Lavrenyuk

Dit jaar hebben de productontwerpers een nieuwe taak op zich genomen: het heroverwegen van de aanpasbaarheid van linoleum. In samenwerking met de bekende fabrikant Forbo Flooring verkennen de ontwerpers de unieke eigenschappen van een materiaal dat in meer dan 150 jaar nauwelijks is veranderd.

Het aroma van lijnzaadolie doordringt de lucht.

Elke uitkomst van de makers vertelt een verhaal van creativiteit en innovatie en belicht de kwaliteiten van linoleum door middel van creatieve materiaalonderzoeken, waarbij de verbindingen worden gelegd tussen historische fundamenten en toekomstige mogelijkheden. Het aroma van lijnzaadolie doordringt de lucht in de studio’s en dient als een constante herinnering aan de overvloedige natuurlijke oorsprong van het materiaal: linoleum is een volledig natuurlijk materiaal, gemaakt van hout- of kurkmeel, lijnzaadolie, boomhars en een natuurlijke ondergrond zoals papier of jute. Een natuurlijk materiaal zoals linoleum brengt zijn uitdagingen en sterktes met zich mee en door nauwgezet snijden, frezen en door middel van proberen en falen verkent elke ontwerper gepassioneerd de kenmerken van het materiaal. Ongerealiseerde mogelijkheden krijgen vorm, terwijl iedereen de eindeloze mogelijkheden van linoleum toont.

Over Willem de Kooning Academy Product Design

De productontwerpers van Willem de Kooning Academie zijn diverse designers uit meerdere disciplines, elk met een unieke vaardigheid in materiaalbewerking en techniek. Ze vormen een hechte, enthousiaste en ondersteunende gemeenschap die elkaar begeleiden in hun transformerende ontwerpprocessen.