Je bodem is waarschijnlijk verneukt.
Verstedelijking schaadt de bodem
Bodem slaat wereldwijd meer koolstof op dan in alle bovengrondse plantenbiomassa is opgeslagen. Gezonde bodem voorkomt erosie en vermindert droogte en overstromingen dankzij het vermogen om grote hoeveelheden water te absorberen en op te slaan. Pas recentelijk is duidelijk geworden dat bodem voortdurende zorg nodig heeft, inclusief stedelijke bodems.
Maar bodemsystemen, net als veel andere ecosystemen, staan onder toenemende druk door menselijke activiteiten. Wereldwijd is meer dan een derde van de bodem op aarde aangetast door processen van industrialisatie en modernisering, met name door aanhoudende verstedelijking.
Het erkennen van het belang van bodem vereist een paradigmaverschuiving in stedelijke ruimtelijke ordening en ontwerp. Een bodem-positieve vorm van verstedelijking zou niet alleen leiden tot gezondere bodems, maar zou ook bijdragen aan inspanningen om emissies te verminderen, de veerkracht van steden tegen klimaatverandering te verbeteren, helpen bij het herstel van biodiversiteit en veel meer open groene ruimte bieden voor zowel onze soort als andere.
Ons project verkent een deel van de bodemzorgsubcultuur die momenteel in Amsterdam gaande is.