Zoeken

Sluit zoeken
DesignUnited.Expo Changing Gears

INTERWOVEN

het verkennen van "more-than-human" biografieƫn door te weven met graspapier

Samples on the TC2 Jacquard loom

Dit project onderzoekt hoe het weven van samples met handgemaakt graspapier ons kan leren over het "more-than-human" concept van biografieƫn. De samples zijn geweven op twee weefgetouwen: een TC2 Jacquard-weefgetouw en een Erica Louƫt-weefgetouw.

More-than-human design en het Concept van Biografieƫn

More-than-human design is een opkomend veld binnen ontwerp dat de focus uitbreidt tot voorbij mensgerichte perspectieven en erop gericht is om niet-mensen actief te betrekken bij ontwerpprocessen. Dit om dominante opvattingen over niet-mensen en onze relaties met hen uit te dagen, aangezien het steeds duidelijker wordt dat dit tijdperk ā€“ dat zo gekenmerkt wordt door klimaatverandering ā€“ het resultaat is van menselijke activiteit.

More-than-human design biedt design researchers de lens om een rijke set van complexe en genuanceerde concepten te overwegen. Hoewel de theoretische kaders steeds beter ontwikkeld zijn, kunnen ontwerpers moeite hebben om ze toe te passen in hun processen.

Dit project heeft tot doel het concept van biografieĆ«n te verkennen (geĆÆntroduceerd door Ron Wakkary in Things We Could Design for More Than Human Centered Worlds): de relatie tussen ontwerper en hun ontwerp die zichzelf voortdurend in de wereld inwerkt en de ontwerper verantwoordelijk houdt voor de impact die hun werk heeft. Dus, zou je je kunnen afvragen; hoe zijn we verweven met de dingen die we ontwerpen?

Gewoven Samples met Gras Papier

Voor dit project heb ik samples geweven met handgemaakt graspapier op twee weefgetouwen; een TC2 Jacquard-weefgetouw en een Erica Louƫt-weefgetouw. De resulterende samples zijn gedocumenteerd in een template en kunnen worden gezien als uitdrukking van tijd in hun maakprocessen, materialiteit en vervalprocessen. Dit laat zien dat de samples aspecten van seizoensgebondenheid, kosten en plaatsen onthullen en mij heeft geholpen een beter begrip te ontwikkelen van het concept van biografieƫn en hoe wij als ontwerpers verweven zijn met onze creaties.

Over Julie Heij

Julie Heij is masterstudent Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na het afronden van haar bachelor Industrieel Ontwerpen aan de TU/e ā€‹ā€‹in 2023, richtte ze zich op materiaalontwerp, textiel en "more-than-human" design.

Close-up of a sample from the TC2 Jacquard loom

Close-up of a sample from the Erica Louƫt loom