Zoeken

Sluit zoeken
We design tomorrow

PAPE - paper electronics

Een cradle-to-cradle oplossing voor kleine elektronische apparaten, met een gebruiksvriendelijk systeem voor het einde van de levensduur.

PAPE - a device that allows a look inside — © Franziska Kerber

PAPE is een productfamilie die bestaat uit een WLAN-router en een rookmelder, die voornamelijk is gemaakt van dicht samengeperste papiervezels en een oplosbare en recyclebare printplaat bevat. Deze producten zijn zo ontworpen dat ze een kosteneffectieve gesloten materiaalkringloop vormen.

Duurzame Elektronica

In 2022 werden wereldwijd 62 miljoen ton elektronische apparaten geproduceerd, maar slechts 22,3 procent werd correct als elektronisch afval ingezameld. De rest belandde in het huisvuil, op stortplaatsen of werd verbrand, wat leidde tot het verlies van waardevolle materialen. Kleine elektronische apparaten blijven vaak onopgemerkt in het afval door onduidelijke afvoersystemen, wat de noodzaak benadrukt voor een gebruiksvriendelijker systeem voor het einde van de levensduur.

Vooruitgangen in duurzame printplaten (PCB's) door verschillende instellingen en startups hebben geleid tot een recyclingmethode die PCB-materiaal oplost om waardevolle componenten bloot te leggen. PAPE breidt dit proces uit naar het hele product met behulp van papierpulp, wat de noodzaak voor mechanische demontage elimineert. Het biedt ook een gebruiksvriendelijke retouroptie, die zorgt voor efficiënte recycling en hergebruik van zowel elektronische componenten als papiervezels, en daarmee een echte circulaire economie bevordert.

Ontwerp Hoogtepunten

Het product wordt in een open vorm geleverd, waarbij enkele van de technische componenten zichtbaar zijn. Daarnaast is er een manier om de verpakking binnenin het apparaat op te bergen, om een gecontroleerde retourmogelijkheid aan het einde van het gebruik te waarborgen. Dit doordachte ontwerp nodigt gebruikers uit om de interne componenten te verkennen en bewustzijn te ontwikkelen over het besparen van grondstoffen. Na gebruik kan het product opnieuw worden gedemonteerd, vergelijkbaar met de manier waarop het werd geleverd. In plaats van het in de afval te gooien, hebben klanten de mogelijkheid om het product via de post in de originele verpakking terug te sturen, waardoor de materiaallus wordt gesloten.

Play video

Over Franziska Kerber

Franziska Kerber, recent afgestudeerd in industrieel ontwerp aan FH Joanneum, richtte zich op duurzaam design. Haar project PAPE won de James Dyson Award 2024 voor het innovatieve gebruik van onconventionele materialen in elektronica, gericht op een circulaire economie en duurzaamheid.

PAPE - paper electronics — © Franziska Kerber

PAPE - prototyping — © Franziska Kerber