Zoeken

Sluit zoeken
Graduation Show - Public Private
Een familie van ijsgegoten stoelen gemaakt van dezelfde mal, maar elk met een unieke vorm en patronen. Door de verloren-was-techniek wordt men vervolg

Growth

3D viewing room
Growth - aluminium bench _ Benjamin Motoc
Dit project is onderdeel van Graduation Show - Public Private

Een moedervlek hier, rimpels daar; een familie van stoelen lijkt op elkaar, maar is iets anders, ondanks dat ze uit dezelfde moederschimmel zijn geboren. Door middel van een reeks evoluerende iteraties vertoont Growth zeer unieke resultaten en weerstaat het de uniformiteit van grootschalige producti

Met het overmatig gebruik van matrijzen in de keramiek-, metaal-, kunststof- en glasindustrie, zou het veilig zijn om te zeggen dat standaardisatie van producten tegenwoordig de norm is. Het doel van technieken als vormen en gieten is uniformiteit. Hoewel het idee van massaproductie functioneert op een menselijker en gelijker niveau, waar producten voor iedereen toegankelijk worden, kan deze manier van maken van objecten nog steeds in twijfel worden getrokken en erover nagedacht.

Benjamin Motoc verliet de standaardmaterialen die worden gebruikt voor industriële mallen en ontwikkelde een productielijn die overeenkomt met die van massaproductie, maar met elk gietstuk een uniek resultaat genereert. Materialen met tegengestelde eigenschappen worden gecombineerd: gesmolten was wordt in een ijsvorm gegoten, neemt tegelijkertijd zijn vorm aan en vervormt deze.

Later worden de wasvormen naar een gieterij gebracht en in aluminium gegoten volgens de verloren-was-techniek. Deze stoelen, het resultaat van de mal, vertellen het verhaal van hun evolutie en zetten ons aan om de productiesystemen van vandaag te heroverwegen.